U Požegi i Slavonskom Brodu održani stručni skupovi „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

U Požegi i Slavonskom Brodu održani stručni skupovi „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

28. rujna 2017.Kategorije: Novosti

Dana 27. rujna 2017. godine održani su stručni skupovi ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ u Požegi i Slavonskom Brodu. Prisutnim poslodavcima i predstavnicima udruga uvodnim su se riječima obratiliDavorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore i Mira Pekeč- Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U svojim uvodnim izlaganjima istaknuli su važnost održavanja ovakvih skupova i educiranja poslodavaca, koliko je važno za uspješnost poslovanja stavljati fokus na radne kompetencije i zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom naglasila je važnost razumne prilagodbe pri zapošljavanju i radnim procesima.
Budući još mnogi poslodavci nisu upoznati s mogućnostima (poticaji, subvencije, zamjenske kvote, nagrade, mjere aktivne politike itd.) koje su im na raspolaganju kada zapošljavaju osobe s invaliditetom, apeliramo na poslodavce da se odazovu u što većem broju. Vjerujemo da će prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznaju više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijeliti iskustva i izazove na koje nailaze i dobiti odgovore na svoja pitanja.
Idući skup će se održati 05. listopada 2017. godine u Otočcu. Više možete saznati na web stranici Županijske komore Otočac https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-otocac/poziv-na-strucni-skup-zaposljavanje-i-rad-osoba-s-invaliditetom-prilika-a-ne-namet-najava-1.

Cilj skupovaje rasvijetliti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju. Posebno je istaknuta obveza osiguranja razumne prilagodbe kao preduvjeta stvarnoj ravnopravnosti osoba s invaliditetom u području rada, ali i sve mjere koje omogućavaju poslodavcima da tu obvezu ostvare na dobrobit društva i svog poslovanja.

Neka od pitanja na koja želimo dati odgovore poslodavcima na skupu su: Koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom? Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe sinvaliditetom? Koji su problemi pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom i kako ih prevladati? Kakvi poticaji su osigurani i kako ih ostvariti? Kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti? Kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote?
Na skupovima će predavanja održati stručnjaci iz Instituta za razvoj tržišta rada i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za zapošljavanje i rad te predstavnici poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom.
Pozivamo poslodavce da posjećuju skupove na kojima se govori o ovoj temi jer je njihova uloga od ključne važnosti u stvaranju pozitivne klime za zapošljavanje osoba s invaliditetom i rušenje predrasuda. Bez njihovog angažmana i zalaganja kao društveno odgovornih subjekata društvo u kojem je otvoreno tržište rada dostupno i osobama s invaliditetom je teško ostvariv cilj.
U raspravi prisutni će imati priliku postaviti pitanja stručnjacima te iznijeti svoja iskustva i prijedloge.

Skupove u Požegi i Slavonskom Brodu popratili su i lokalni mediji.

Podijelite ovu objavu s drugima: