Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom u čl. 4 st. 3 Opće obveze navodi: “… 3. U razvoju i provedbi zakona i politika u smislu provedbe ove Konvencije, i u drugim postupcima donošenja odluka koje se tiču osoba s invaliditetom, države stranke će se temeljito savjetovati s osobama s invaliditetom, i u to ih aktivno uključiti, kao i djecu s teškoćama u razvoju, putem organizacija koje ih predstavljaju…“

Sukladno čl. 8 st. 2 Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom („Narodne novine“, br. 107/07) Pravobranitelj za osobe s invaliditetom surađuje s udrugama osoba s invaliditetom, udrugama koje programski djeluju u korist osoba s invaliditetom te inicira i sudjeluje u javnim aktivnostima usmjerenim na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom.

Polazeći od načela „Ništa o nama bez nas“ koje pretpostavlja aktivno i izravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u postupcima kreiranja politika i donošenja odluka, te obveze državnih tijela sukladno UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, osnovan je Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

1. srpnja 2008. godine osnovana je i započela radom institucija Pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Povodom 10. obljetnice osnivanja i rada institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, pravobraniteljica je osnovala Stručni savjet čiji su članovi osobe različitih profila, a koji su aktivno uključeni u zalaganje za prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Savjet se sastoji od 15 članica i članova i 15 njihovih zamjena. Članovi prvog saziva Savjeta imenovani su na prijedlog pravobraniteljice na vrijeme od šest mjeseci, a izabrani su na temelju njihovih aktivnosti i dosadašnje suradnje na oblikovanju prijedloga izmjena propisa i drugih inicijativa na području zaštite prava osoba s invaliditetom.

Osnivački sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je u Hrvatskom saboru 4. srpnja 2017. godine. Gosti na tom sastanku bili su predstavnici saveza osoba s invaliditetom i saborska zastupnica Ljubica Lukačić. Tijekom sastanka potpisan je Sporazum o osnivanju Stručnog savjeta.
Na osnivačkom sastanku izloženi su plan i program rada Stručnog savjeta koji se sastojao od šest točaka i koji je obuhvaćao razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2017. godine.

Kao prioriteti u radu navedeni su:
  • praćenje i promicanje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i nacionalnih strateških dokumenata,
  • razmatranje pitanja od značaja za osobe s invaliditetom,
  • predlaganje mjera za promicanje prava i unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj,
  • suradnja s institucijama i tijelima u cilju poboljšanja, zaštite, uključenosti i društvene angažiranosti osoba s invaliditetom,
  • savjetovanje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o pitanjima važnim za pojedinu vrstu invaliditeta u svrhu definiranja javnih politika, otklanjanja nejednakosti te izmjene zakona, pravilnika i drugih akata,
  • druga pitanja koja su važna za zaštitu prava i interesa osoba s invaliditetom.

Imate poteškoća?

Ukoliko imate teškoća sa čitanjem ili razumijevanjem teksta na ovoj stranici popunite kontakt obrazac i poslati ćemo pojašnjenje teksta na vašu adresu E-pošte.

Molimo Vas da u kontakt obrazac upišete sve tražene podatke. Isto tako Vas molimo da prije slanja poruke provjerite točnost istih.

*Unosi u obrascima zaštićeni su reCAPTCHA zaštitom koju osigurava Google | Google Pravila o privatnosti | Google Uvjeti pružanja usluge