Tribina „Socijalno poduzetništvo“, Udruga invalida rada Zagreb

Tribina „Socijalno poduzetništvo“, Udruga invalida rada Zagreb

27. rujna 2017.Kategorije: Novosti

Povodom 51. obljetnice Udruge invalida rada Zagreb i 10. obljetnice rada i djelovanja u prostorijama u Novoj cesti, 27. rujna 2017. godine u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održana je tribina „Socijalno poduzetništvo“. Na početku tribine, koju je je moderirala gđa. Ana Tomašković, gđa. Nada Vorkapić, dopredsjednica UIR Zagreb, predstavila je Povijest i budućnost UIR Zagreb. Tijekom tribine prezentiran je projekt „Chocolateria Cris“ (g. Petar Gatarić, Udruga osoba s invaliditetom Križevci), problematika poslodavci i zapošljavanje osoba s invaliditetom (Milica Jovanović, pravna savjetnica, HUP), te iskustva zapošljavanja u zaštitnim radionicama (g. Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a). Nakon tribine održana je svečana dodjela nagrada, priznanja i zahvalnica. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom tribini je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

Dana 1. veljače održana je 17. sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora. Na sjednici je razmatrano izvješće ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2015. i 2016. godini, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji u dijelu koji se odnosi na odredbe kojima se uređuje osnivanje i rad Povjerenstva za rad po pritužbama, te radni program ovog Odbora za razmatranje stajališta za 2018. godinu.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, sjednici je prisustvovao i u raspravi sudjelovao, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice. Referirajući se na izvješća o obavljanju policijskih poslova u 2015. i 2016. godini, ukazano je na problem kako je primjerice tijekom 2016. godine evidentirano ukupno 35 kaznenih djela iz mržnje, od kojih niti jedan slučaj na temelju invaliditeta. S obzirom da se u radu i postupanju Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom susrećemo sa slučajevima različitih oblika nasilja prema osobama s invaliditetom (višekratnih verbalnih napada, grubog postupanja s elementima zlostavljanja i sl.), zasigurno ovakvi podaci nisu i objektivno realni i potpuni. Slijedom navedenog tijekom rasprave, zamjenik pravobraniteljice predložio je Ministarstvu unutarnjih poslova da bi se pozornost trebalo posveti prepoznavanju i kvalifikaciji takvih kaznenih djela počinjenih iz mržnje, a na temelju invaliditeta, kako bi se preveniralo moguće počinjenje takvih kaznenih dijela, a u slučaju da dođe do kaznenog djela, počinitelje na odgovarajući način kaznilo.

Podijelite ovu objavu s drugima: