Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta iproglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu

Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta iproglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu

9. veljače 2018.Kategorije: Novosti

U Zagrebu je 8. veljače u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO-a) održana svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu. Bilo je to 21. put da se izabiru i proglašavaju najbolji sportaši s invaliditetom.
Osvajačica zlatne medalje u skoku u dalj na Svjetskome prvenstvu u Londonu Mikela Ristoski i osvajač srebrnih medalja na Svjetskom i Europskom prvenstvu u taekwondo-u Ivan Mikulić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2017. godinu. Najuspješnijom ekipom u sportu osoba s invaliditetom po šesti put zaredom proglašene su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su osvojile zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Sloveniji, te srebrnu medalju na Svjetskome prvenstvu u Slovačkoj. Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2017. godini je Danial Temim, dugogodišnji trener najuspješnije sportašice s invaliditetom u 2017. godini Mikele Ristoski. Uz brojne visoke dužnosnike i goste iz Hrvatske i inozemstva, iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice. Nagradu za najbolje sportaše u neparaolimpijskim sportovima u 2017. godini dobili su šahist Domagoj Glažar koji je osvojio zlatnu medalju na IPCA Svjetskome prvenstvu u šahu u kategoriji sportaša u kolicima i kuglačica Petra Deša koja je osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne sportaše. Najuspješnijim mladim sportašima s invaliditetom proglašeni su atletičari Petra Štruklec i Erik Fabian Kaurin, te stolnotenisač Borna Zohil. Dobitnica posebnog priznanja za “izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom” je novinarka Hrvatske radiotelevizije Monika Bradarić.
Posebnost ovogodišnje svečanosti bila je da je po prvi put je dodijeljena nagrada “Milka Milinković” u spomen na hrvatsku slavnu paraolimpijku i to kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom. Prva dobitnica ove nagrade je Jasna Lulić Drenjak, diplomirani kineziolog i viši predavač na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, te izbornica plivanja osoba s invaliditetom od 1999. – 2012.
Predsjednik HPO-a i Europskog paraolimpijskog odbora (EPC), Ratko Kovačić, istaknuo je kako je 2017. godina bila izuzetno uspješna godina za sportaše s invaliditetom što potvrđuju ostvareni rezultati naših sportaša. U 2017. godini osvojene je čak 357 medalja od kojih 132 zlatne, 126 srebrnih i 99 brončanih. Usprkos ograničenosti uvjeta rada, naši su sportaši uspjeli izvući svoj maksimum. Tako smo zauzeli peto mjesto po broju osvojenih medalja na Europskim igrama mladih, po prvi puta je u Hrvatskoj organiziran Svjetski skijaški kup osoba s invaliditetom, a organizirana su i dva najveća natjecanja, Svjetski kup u streljaštvu i Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci. Danas imamo svjetske i europske prvake i viceprvake, rušili su se stari rekordi i postavljali novi. Također najavljeno je kako će na skorašnjim paraolimpijskim igrama (od 9. do 18. ožujka) u južno korejskom Pjongčangu nastupiti sedam hrvatskih sportaša Dino Sokolović, Josip Zima, Bruno Bošnjak, Eva Goluža, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Antun Bošnjaković.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave