Sportski dan za osobe s invaliditetom u Brežicama

Sportski dan za osobe s invaliditetom u Brežicama

20. lipnja 2018.Kategorije: Novosti

Sportski dan za osobe s invaliditetom u Brežicama

Radna skupina za osobe s invaliditetom pri Komisiji za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza ostvarila je suradnju s Društvom za cerebralnu paralizu Sonček iz Posavja u Sloveniji. Društvo Sonček u sklopu projekta Osjeti slobodu vode u suradnji s Društvom za stajaće veslanje Čatež već drugu godinu za redom organizira sportske aktivnosti za osobe s invaliditetom. Sudionici sportskog dana, koji je održan 17. lipnja 2018. na mirnoj lokaciji na Borštu imali su se priliku okušati u veslanju na daskama koje su jednostavno prilagođene veslačima koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica. Voditelj radne skupine pri Hrvatskom planinarskom savezu je Stjepan Dubac. Na navedenom događanju sudjelovala je  savjetnica pravobraniteljice Branka Meić Salie.

Radna skupina za osobe s invaliditetom djeluje u okviru Komisije za planinarske vodiče Hrvatskog planinarskog saveza. Inicijativa za njezinim osnivanjem proizašla je iz sudjelovanja Hrvatskog planinarskog saveza u europskom Erasmus + projektu: „Penjanje za sve“.

Osnovna svrha osnivanja radne skupine je pronaći načine i smjernice uključivanja što većeg broja osoba s invaliditetom u aktivnosti planinarenja i penjanja. U skladu s načelom inkluzije, program nije namijenjen samo osobama s invaliditetom već uključuje širi krug ljudi – članove njihovih obitelji, njihove prijatelje, rehabilitatore i edukatore koji rade s osobama s invaliditetom dnosno sve zainteresirane osobe koje se u interakciji s osobama s invaliditetom žele uključiti u raznovrsne aktivnosti boravka u prirodi.

Na području Republike Hrvatske djeluje nekoliko udruga za osobe s invaliditetom koje u svom programu imaju zastupljene navedene aktivnosti. Iz godine u godinu raste broj udruga koje iskazuju želju za pokretanjem sličnih programa osnivanjem planinarskih sekcija. Mnoge osobe s invaliditetom upisuju se u planinarska društva, pohađaju opće planinarske škole te se kasnije aktivno uključuju u rad planinarskih društava. Drugi pak pokazuju interes za bavljenjem sportskim penjanjem ili se time već bave penjući se na umjetnim stijenama u dvorani te na prirodnoj stijeni.

 

Osnivanjem radne skupine Hrvatski planinarski savez želi osnažiti ideju planinarenja i penjanja za osobe s invaliditetom i postaviti temelje za razvijanje postojećih programa kao i mogućnost širenja inicijative na razna područja koja se odnose na aktivnosti u prirodi.

 

Glavni nositelj programa je radna skupina za osobe s invaliditetom koja usko surađuje sa stanicama planinarskih vodiča, planinarskim društvima, raznovrsnim udrugama i institucijama koje se bave osobama s invaliditetom te udrugama i pojedincima koji imaju interes za rad s osobama s invaliditetom kroz aspekt planinarenja i penjanja.

Cilj radne skupine je da se u svakoj regiji koju pokrivaju stanice planinarskih vodiča (u Republici Hrvatskoj djeluje 13 stanica planinarskih vodiča) formira ekipa sastavljena od planinarskih vodiča, članova planinarskih i sportsko-penjačkih društava, predstavnika raznih udruga koje se bave osobama s invaliditetom te ostalih suradnika. Takva ekipa bit će polazišna točka za širenje i razvijanje ideje planinarenja i penjanja za osobe s invaliditetom. Oni će u zajedničkoj suradnji i dogovoru organizirati raznovrsne aktivnosti vezane za boravak u prirodi kao i specifičnosti koje se odnose na penjanje.

Sportsko-penjački klubovi mogu tijekom godine organizirati jedan ili više društvenih događanja (evente) namijenjene osobama s invaliditetom te uključiti i članove njihovih obitelji, prijatelje te ostale zainteresirane pojedince.

Za uspjeh ove inicijative izuzetno je značajno razvijati povezanost i sa Hrvatskim paraolimpijskim odborom budući da se mnogi paraolimpijci natječu u sportovima koji imaju elemente planinarenja i penjanja, a koji isto tako mogu biti uključeni u promociju i provođenje navedene inicijative.

 

Radi se na pitanju osposobljenosti vođenja osoba s invaliditetom odnosno usvajanju specifičnih znanja i vještina koja vodič izleta koji uključuju osobe s invaliditetom trebaju imati.

 

Za razliku od klasičnog društvenog planinarskog izleta treba biti upoznat s kategorijom/kategorijama invaliditeta kao i s mogućnostima svake pojedine osobe s invaliditetom. Treba imati dobro razrađen plan aktivnosti; po potrebi imati osiguranu medicinsku podršku, raspolagati s dovoljnim brojem pratitelja/volontera i ono što je također važno imati podjednak broj sudionika izleta koji nisu osobe s invaliditetom jer je osnovni cilj ove inicijative – inkluzija i obostrana integracija, a ne izolacija.

 

Voditelj radne grupe Stjepan Dubac ističe da su dva najznačajnija načela u ovom programu komunikacija i mobilnost. U pojedinim kategorijama invaliditeta komunikacija predstavlja značajan ograničavajući faktor u odnosu na mobilnost.

 

Nemoguće je predvidjeti sve teškoće koje bi mogle nastati u radu s osobama s invaliditetom. Upravo zato radna skupina namjerava s vremenom prikupiti potrebna znanja i vještine te ih uklopiti u tečajeve koje bi organizirali minimalno jednom godišnje, a u kojima bi polaznike upoznali sa svim nužnim aspektima rada i vođenja osoba s invaliditetom.

 

Voditelj Stjepan Dubac naglašava kako su osobe s invaliditetom kompleksna, a često i podcijenjena kategorija stanovništva koja zaslužuju pomoć i poštovanje. Ovim programom žele trajno razvijati i obogaćivati ideju planinarenja i penjanja za osobe s invaliditetom kroz raznovrsne aktivnosti u prirodi. Poznato je da svaki boravak u prirodi pozitivno utječe na psihofizički karakter i status svakog pojedinca. Kao i svi drugi tako i osobe s invaliditetom zaslužuju sudjelovati u istim aktivnostima, doživjeti izlaske i zalaske sunca u planini. Zaslužujemo doživjeti iste emocije kada se sami ili uz pomoć drugih popnemo na neku stijenu, zaslužujemo osjetiti duh prirode u svim godišnjim dobima, zaslužujemo se nasmijati i rasplakati od sreće i zadovoljstva što smo dio ekipe s kojom smo se popeli na neki vrh ili zajedno boravili u planini. Jednostavno, zaslužujemo voljeti život kojeg živimo.

Podijelite ovu objavu s drugima: