Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge

17. srpnja 2017. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava za provedbu prve godine trogodišnjih programa “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”.
Potpisan je 161 ugovor s organizacijama civilnog društva od kojih značajan broj vode i članovi su osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju. U tu svrhu osigurana su sredstva u iznosu od oko 33,5 milijuna kuna.
Na dodjeli ugovora uvodno se obratila i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Iz objave HINE, od 17. srpnja: „Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je da mreža usluga za osobe s invaliditetom nije dovoljno razvijena, a za mnoge sredine je nedostupna. Smatra kako je dodjela sredstava dobar pokazatelj da mnoge udruge imaju kvalitetne programe, pa treba razmisliti o proširivanju i mogućnosti većih financijskih sredstava…
Slonjšak je naglasila da su udruge osoba s invaliditetom i organizacije koje se bave socijalnim i humanitarnim uslugama neizmjerno važne u mnogim hrvatskim sredinama jer su jedine koje tamo pružaju usluge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.
“Zahvaljujući tim uslugama, osobe mogu ostati u svojim sredinama i dobiti ono što im treba da ne moraju ići u ustanove socijalne skrbi i biti institucionalizirane, već mogu živjeti uz podršku onako kako same žele”, istaknula je pravobraniteljica.“

Prilagodba