Radionica o konstruktivnom dijalogu s UN Odborom za prava osoba s invaliditetom

Radionica o konstruktivnom dijalogu s UN Odborom za prava osoba s invaliditetom

23. listopada 2017.Kategorije: Novosti

U organizaciji Regionalnog ureda za ljudska prava UN za Europu (OHCHR), Europskog foruma za osobe s invaliditetom (EDF) i Europske mreže tijela za ravnopravnost (EQUINET), u Bruxellesu je 17. i 18. listopada održana zajednička radionica o pripremama i jačanju angažmana u aktivnostima prema UN Odboru za prava osoba s invaliditetom.
Radionica je organizirana slijedom mandata OHCHR-a za promicanje međunarodnih mehanizama o ljudskim pravima i osnaživanju nositelja prava. Sudionici su bili predstavnici civilnog društva iz brojnih europskih zemalja (Austrije, Francuske, Belgije, Norveške, Poljske, Bugarske, Malte, Hrvatske, Madžarske, Slovenije, Španjolske i Grčke). Zajednicu saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u Bruxellesu je predstavljala gospođa Marica Mirić.
Iz ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom na radionici je izlagao temu o hrvatskim iskustvima u izradi alternativnog izvješća, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.
Odbor je tijelo osnovano od strane država potpisnica UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koje prati provedbu Konvencije u državama potpisnicama. Navedeni Odbor razmatra izvješća, provodi konstruktivni dijalog s državama potpisnicama te donosi zaključke i preporuke. Odbor donosi i opće komentare kojima se tumače određene odredbe Konvencije, a može zaprimati i pritužbe od pojedinaca ili grupa na postupanja države ukoliko je ona ratificirala Fakultativni protokol uz Konvenciju.

Podijelite ovu objavu s drugima: