Položaj osoba s invaliditetom u gradu Slavonskom Brodu

Položaj osoba s invaliditetom u gradu Slavonskom Brodu

21. veljače 2019.Kategorije: Novosti

Položaj osoba s invaliditetom u gradu Slavonskom Brodu

S ciljem upoznavanja sa mjerama i aktivnostima koje provodi Grad Slavonski Brod radi poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na svom području, te s ciljem uspostavljanja suradnje u provođenju daljnjih aktivnosti, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom inicirala je održavanje sastanka sa predstavnicima Grada i gradskog Povjerenstva za osobe s invaliditetom. Sastanak na temu „Položaj osoba s invaliditetom u Slavonskom Brodu“ održan je 21. veljače 2019. u službenim prostorijama Grada Slavonskom Broda. Iz Ureda pravobraniteljice na sastanku su prisustvovali zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević, te savjetnici pravobraniteljice Natalija Krajnović i Mario Burek.
Tijekom sastanka zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić predstavio je mjere i aktivnosti koje Grad provodi s ciljem poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na području grada. Istaknuo je da je Grad 26 rujna 2018. godine donio Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom grada Slavonskog Broda od 2018. do 2022. godine. Zamjenik gradonačelnika i službeniceUpravnog odjela za društvene djelatnosti istaknuli su da je u izradi Strategije i planu provedbe mjera predviđenih Strategijom aktivno sudjelovalo i gradsko Povjerenstvo za osobe s invaliditetom koje je sastavljeno od predstavnika udruga s područja grada. Predstavnik Povjerenstva Željko Pudić upoznao je prisutne sa izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, s posebnim osvrtom na probleme s kojima se u svom radu susreću udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom i koje djeluju u njihovu korist.
Zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević podsjetila je predstavnike Grada na činjenicu da je u Osijeku otvoren Područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji pokriva i područje Slavonskog Broda, te je iznijela prijedlog za daljnju suradnju Grada, udruga s područja Slavonskog Broda i Ureda pravobraniteljice. Također predstavila je primjere dobre prakse iz drugih područja koji i odgovornima u Gradu Slavonskom Brodu mogu pomoći u što učinkovitijem provođenju aktivnosti i ostvarivanju ciljeva zacrtanih Strategijom.
Nakon održanog sastanka savjetnik pravobraniteljice posjetio je prostorije Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije i prostorije Udruge osoba s invaliditetom ”Loco-Moto”. Prilikom posjeta održani su sastanci sa predstavnicima navedenih udruga tijekom kojih se predstavio djelokrug rada Područnog ureda i način na koji osobe s invaliditetom mogu obratiti Uredu. Također, održana su savjetovanja sa članovima udruga i prikupljene su informacije o problemima s kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu.
Osim prostorija navedenih udruga, savjetnik pravobraniteljice posjetio je i Radio 92FM, lokalni neprofitni medij koji proizlazi iz zajednice i bavi se pitanjima osoba s invaliditetom, te se upoznao sa načinom na koji se stvara program kojim se prate njihove aktivnosti, problemi i izazovi, te se svakodnevno na najbolji mogući način doprinosi promicanju Konvencije osoba s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: