Okrugli stol: ˝Zapošljavanje osoba s invaliditetom – izazovi i nove prilike˝

Dana 28. lipnja 2017. godine u Zagrebu je održan Okrugli stol: ˝Zapošljavanje osoba s invaliditetom – izazovi i nove prilike˝. Okrugli stol je organiziran u sklopu programa Projektor koji provode Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara u partnerstvu s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu i Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanjeosoba s invaliditetom. Sredstva za provedbu programa osiguralo je Ministarstvo zademografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program financiranja Centara znanja. Na okruglom stolu predstavljena je i brošura „Kako dalje…?“ Na događanju su nazočile Anka Slonjšak, pravobraniteljica i Natalija Krajnović, savjetnica pravobraniteljice. Nakon pozdravnih govora Mande Knežević, predsjednice HUPT-a i Romana Baštijana, voditelja programa Projektor, prisutnima se obratila i saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Uvodna predavanja o zakonskom okviru i zapošljavanju osoba s invaliditetom održali su Đurđica Blažinkov-Živković, pomoćnica ravnateljice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Sanja Mršić Jurina, viša stručna savjetnica u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Svjetlana Marijon iz Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli. Svoj osvrt na zapošljavanje osoba s invaliditetom dala je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknuvši ključne probleme u ovom području posebno naglašavajući nužnost usklađivanja obrazovanja osoba s invaliditetom sa zahtjevima na tržištu rada odnosno traženim zanimanjima.

U raspravi koja je uslijedila nazočni su se dotaknuli tema koje se odnose napostojeći zakonodavni okvir, zakonodavni okvir u pripremi te izazove na koje nailazetrenutni i budući poslodavci osoba s invaliditetom.

Prilagodba