Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji

14. svibnja 2017.Kategorije: Novosti

Unatoč željama i potrebi, osobama s invaliditetom teško je ostvarivo pravo na roditeljstvo, dom i obitelj bez šire društvene podrške. Majčinstvo, roditeljstvo, usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza za žene s invaliditetom u današnjem vremenu predstavlja poseban izazov.
„Oduvijek sam željela biti majka bez obzira na invaliditet, odnosno svoju smanjenu pokretljivost i to mi je uglavnom bio najveći problem, ali uz volju, želju i snagu sve se može“
Poput svih žena i ženama s invaliditetom treba priznati pravo da odlučuju o majčinstvu, odabiru broja djece, pravo na slobodno, informirano i odgovorno odlučivanje o svim pitanjima spolnosti, reproduktivnog zdravlja i obitelji – bez prisile i nasilja. Ovo pravo je naglašeno u Komentaru čl. 6. Odbora UN ( Spolno i reproduktivno zdravlje i prava, uključujući poštovanje prema domu i obitelji (čl.23.i čl.25.)).
Povodom Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja svake godine organiziraju se razna okupljanja na kojima se ističe značaj obitelji u životu svake osobe, ali se zaboravlja da osobe s invaliditetom, poput svih drugih osoba, imaju pravo na osjećaj pripadnosti, ljubavi, sigurnosti i zajedništva. Međunarodni dokumenti obvezuju RH kao državu potpisnicu na poduzimanje mjera kojima bi se i osobama s invaliditetom omogućilo uživanje ovog temeljnog ljudskog prava na ravnopravnoj osnovi kao i osobama bez invaliditeta. Iskustva pravobraniteljice za osobe s invaliditetom ukazuju da sustavna podrška, konkretno, ženama s invaliditetom u ostvarivanju majčinstva i roditeljstva kao važnim životnim ulogama nedostaje. I ovim putem naglašavamo kako invaliditet ne smije biti zapreka ostvarivanju prava na majčinstvo odnosno roditeljstvo i obitelj kao temeljnog ljudskog prava svake osobe. Obveza je RH kao države potpisnice međunarodnih dokumenata uspostava takvih uvjeta koji će pružiti primjerenu podršku roditeljstvu u skladu s individualnim potrebama i osobnim okolnostima osobe s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: