Zdravstvo po mjeri gluhoslijepih osoba

Zdravstvo po mjeri gluhoslijepih osoba

26. listopada 2023.Kategorije: Novosti

Povodom Europskog dana gluhosljepoće koji se obilježava 22. listopada Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR organizirao je  tribinu pod naslovom: “Zdravstvo po  mjeri gluhoslijepih osoba“. Tribina je održana 23.listopada u prostorijama Knjižnice i čitaonice Bogdan Ogrizović u Zagrebu.

Sve više gluhoslijepih osoba spada u skupinu starijih osoba te treba kvalitetnu zdravstvenu skrb, stoga je Hrvatski savez gluhoslijepih osoba „Dodir“ odlučio okupiti predstavnike Zdravstvenog veleučilišta, Ravnateljstva civilne zaštite, zdravstvenih udruga te samih zdravstvenih djelatnika kako bi se sagledala ova važnu temu iz različitih perspektiva.

Kao inovacija predstavljena je Zdravstvena putovnica za osobe s gluhosljepoćom koja sadržava sve potrebne informacije o osobi s invaliditetom kako bi medicinsko osoblje moglo što kvalitetnije pristupiti osobi s osjetilnim oštećenjem i pružiti joj primjerenu zdravstvenu skrb te je upoznati s njezinim zdravstvenim stanjem. Naglašeno je kako se u praksi medicinsko osoblje ne stavlja naglasak na samog pacijenta, teško uspostavlja s njime kontakt, a što može imati negativne posljedice za samo zdravlje.

S tim u vezi na tribini prikazani su video materijali koji su napravljeni povodom situacija koje se u praksi događaju, a koje možete pogledati na poveznicama:

Video 1 ”Hitna medicinska služba”:  https://youtu.be/ko5T9bHToZg?si=kH_2ehfAenUf-nnO

Video 2 “Posjet doktoru”: https://youtu.be/7EhOrRIZE_U?si=lLh_0P-3XyYSjTOH

Video 3 “Boravak u bolnici” : https://youtu.be/OIfWMXTCWCc?si=sBTW2NuTxKgbRmQ4

Ravnateljstvo civilne zaštite razvija aplikaciju kako bi u slučaju poziva na broj hitne službe 112 operater odmah imao informaciju zove li osoba s invaliditetom uključujući pri tome i informaciju o vrsti invaliditeta, te tu informaciju proslijedio na teren. Plan je povezivanje s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koje vodi Registar osoba s invaliditetom kako bi se koristile sve postojeće informacije o osobama  s invaliditetom.

Osim navedenih inovacija raspravljalo se i zakonodavnom okviru te o primjerima iz prakse.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave