Završna konferenciju pilot projektaMinistarstva pravosuđa „Implementacija Zajednica UZOR u hrvatski zatvorski sustav“

Završna konferenciju pilot projektaMinistarstva pravosuđa „Implementacija Zajednica UZOR u hrvatski zatvorski sustav“

8. veljače 2019.Kategorije: Novosti

Završna konferenciju pilot projektaMinistarstva pravosuđa „Implementacija Zajednica UZOR u hrvatski zatvorski sustav“

U Ministarstvu pravosuđa 8. veljače je održana Završna konferenciju pilot projekta „Implementacija Zajednica UZOR (U-uspjeh, Z-zajedništvo, O-odgovornost i R-rad)u hrvatski zatvorski sustav“. U uvodnom dijelu mnogobrojni sudionicima konferencije obratila se pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero koja je objasnila kako je opći cilj ovog projekta priprema zatvorenika za socijalno prilagođeni život na slobodi razvijanjem njihove odgovornosti i kompetencija za postizanje kvalitete života za vrijeme izdržavanja kazne kroz implementaciju sustava organizacije svakodnevnog života zatvorenika.

Pilot projekt Zajednica UZOR je zapravo onemogućio zatvorenicima „izležavanje“ zatvorske kazne. Umjesto toga,zatvorenicima koji su postali članovi Zajednica UZOR (za što su morali ispunjavati prethodno utvrđene kriterije) se tijekom njihovog vremena izdržavanja kazne organizirao proaktivan život. Projektom je bilo predviđeno da zatvorenici sami u odgovarajućoj mjeri preuzimaju odgovornost za svoj život u zatvoru i time se obvezuju poštivati norme i pravila suživota (o čemu potpisuju i suglasnost), poštivati sigurnosna pravila te upravljati međusobnim odnosima na pozitivan i konstruktivan način. Življenjem po pravilima i normama Zajednice UZOR zatvorenici su imali prilike razviti i očuvati osobne vještine i vrijednosti u smjeru preuzimanja veće odgovornosti za svoje postupke, osmišljavanja svog života za vrijeme izdržavanja kazne, ispunjavanja svojih obveza te preuzimanja odgovornosti za posljedice svog ponašanja za vrijeme izdržavanja kazne, a sve u cilju pripreme zatvorenika za budući život na slobodi.

Pilot projekt Zajednica UZOR provodio se od studenoga 2017. godine do početka 2019. godine u Kaznionici u Lepoglavi, Kaznionici u Glini, Zatvoru u Zagrebu, Kaznionici u Požegi – Odsjeku tretmana zatvorenica, Kaznionici u Lipovici – Popovači te Kaznionici u Valturi. Projektom je bilo obuhvaćeno 249 zatvorenika i gotovo jednako toliko službenika i pravosudnih policajaca zatvorskoga sustava.

Tijekom konferencije i same zatvorenice i zatvorenici su osobno iznijeli svoja viđenja o projektu koji je dočekan s izrazitom skepsom i predrasudama, ali je tijekom implementacije izuzetno dobro prihvaćen među zatvorenicima, kao i među službenicima zatvora i pravosudnim policajcima. Zatvorenici su se sudionicama konferencije predstavili i svojim vrlo simpatičnim literarnim i komičnim dramskim nastupom te izložbom ručnih radova. Završetkom projekta rad Zajednica UZOR će se nastaviti i vrlo vjerojatno proširiti i na druge zatvore i kaznionice zatvorskog sustava.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: