Završna konferencija Projekta „Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju“

Završna konferencija Projekta „Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju“

29. siječnja 2022.Kategorije: Novosti

Završna konferencija Projekta „Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju“

28. siječnja 2022. godine održana je završna konferencija Projekta „Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju“. Nositelj Projekta bila je Udruga Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet koja ga je provela u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići i Dječjim vrtićem Titti iz Pule.

Cilj Projekta je širenje znanja i vještina, pomicanje granica edukacije te uključivanje u rad šest terapijskih timova kojeg su činili stručni voditelj i terapijski pas u šest ustanova ili udruga: Udrugu cerebralne paralize Istarske županije, Centar za rehabilitaciju Stančić, Dječji vrtić Titti iz Pule, Udrugu Sveta Ana, Centar za autizam Osijek te Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići. Edukacija stručnjaka (rehabilitatora, radnih terapeuta, psihologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta) provedena je kroz 5 modula i 50 sati, a paralelno se odvijalo i školovanje 6 terapijski pasa koje će oni uključivati u svakodnevni rad ustanova i udruga gdje rade. Terapija sa psima specifično je usmjerena aktivnost koja poboljšava psihofizičko stanje organizma: pas potiče dijete na komunikaciju i učenje kroz igru, olakšava savladavanje svakodnevnih vještina, poboljšava koncentraciju, snižava krvni tlak, razvija empatiju prema drugim bićima i voli bez predrasuda.

Osnovni moto im je: „Senzibilizirajte zajednicu zajedno s nama, kako bi što više pojedinaca postalo neovisno i samostalno, te imalo pravo na bolju mobilnost i kvalitetu svakodnevnog života.

Tijekom konferencije predstavljen je i priručnik „Reci DA terapijskom psu – mogućnosti i dobrobiti intervencija stručnjaka i terapijskog psa“

Svečanoj završnoj konferenciji iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nazočila je savjetnica pravobraniteljice Lidija Pongrac.

Podijelite ovu objavu s drugima: