Završna konferencija projekta AsistentOS UP.02.2.2.02.0027

Završna konferencija projekta AsistentOS UP.02.2.2.02.0027

16. ožujka 2019.Kategorije: Novosti

Završna konferencija projekta AsistentOS UP.02.2.2.02.0027

Dana 16. ožujka u Zoo hotelu u Osijeku održana jeZavršna konferencija projektaAsistentOS. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.625.114,60kn, a provodila ga je Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije zajedno sa Udrugom distrofičara grada Osijeka i Udrugom djece i mladih s poteškoćama Zvono iz Belišća u razdoblju od studenog 2016. do ožujka 2019. godine.

Na završnoj konferenciji predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije (UPIT) Danijel Balažić okupljene je podsjetio na brojne projekte i aktivnosti koje je udruga UPIT provodila od 2006. godine s ciljem podizanja razine životne kvalitete osoba sa paraplegijom i tetraplegijom, njihove integracije u društvo i posebno s ciljem osvješćivanja društva i okoline o mogućnostima ove kategorije osoba sa invaliditetom.
Kao jedan od najznačajnijih projekata istaknuo je upravo projekt pružanja usluga osobne asistencije osobama s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta.Udruga UPIT trenutno provodi tri takva projekta u koji je uključeno 29 korisnika i zaposleno isto toliko osobnih asistenata s područja cijele Osječko-baranjske županije.Prvi projekt udruge UPIT počeo je 2015. godine, drugi završava potkraj ožujka, a treći je počeo u siječnju. Svaki od njih traje 24 mjeseca, a financiraju se u potpunosti iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti više od milijun i 600 tisuća kuna. Predsjednik udruge UPIT detaljnije je predstavio projekt čija provedba se privodi kraju, predstavio je rezultate istog i najavio nastavak pružanja usluga osobne asistencije u proširenom obliku a u okviru provedbe novih projekata.
Tijekom konferencije okupljenima su se obratili i svoja iskustva iznijeli korisnici usluge osobne asistencije koji su kroz ovaj projekt dobili osobnog asistenta. Istaknuli su koliko im je navedena usluga olakšala svakodnevicu, omogućila obavljanje svakodnevnih poslova i unaprijedila društveni život.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek. U svom obraćanju prisutnima podsjetio je da pravobraniteljica za osobe s invaliditetom godinama upozorava Hrvatski sabor, nadležna ministarstva i javnost na potrebu zakonskog uređenja usluge osobne asistencije, a zbog svih poteškoća i prepreka s kojima se susreću svi koji sudjeluju u pružanju te usluge kroz projektno financiranje. Upravo zbog brojnih prepreka s kojima se susreću, istaknuo je kako treba cijeniti trud i upornost onih koji provode ovakve projekte pomoću kojih osobama s invaliditetom stvaraju mogućnost za njihovo ravnopravno sudjelovanje u svim područjima života. Rad ovih projektnih partnera istaknuo je kao primjer i putokaz i ostalim organizacijama civilnog društva, a predstavnike lokalne vlasti pozvao je da u udrugama prepoznaju partnere s kojima treba surađivati i pružati im potporu u radu.
Savjetnik jeistaknuo primjer udruge UPIT koja uz sve projekte koje provodi i brojne usluge koje pruža svojim članovima i korisnicima, nije zanemarila i iznimno je aktivna u onome zbog čega se udruge prvenstveno osnivaju, a to su zagovaranje i borba za poboljšanje položaja svojih članova u društvu. Naime, njihove primjedbe i prijedlozi uvelike pomažu i radu Ureda pravobraniteljice prilikom provedbe aktivnosti usmjerenih na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom, te je savjetnik pravobraniteljice pozvao i ostale organizacije civilnog društva da slijede njihov primjer, jer samo tako, uz zajedničko djelovanje i suradnju mogu se ostvariti pozitivni pomaci i ostvariti zadani ciljevi.

Podijelite ovu objavu s drugima: