XXII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i ove godine je organizirala “XXII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem”, na temu Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom – obrazovanje, zapošljavanje i položaj osoba s teškim invaliditetom“. Simpozij se održava 16. i 17. listopada 2017. u Zagrebu.
Cilj skupa bio je prikaz i razmjena iskustva te prakse na nacionalnoj razini u procesu obrazovanja i zapošljavanja kao i položaj osoba s invaliditetom u RH.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak obratila se izlaganjem vezano uz osvrt na položaj osoba s invaliditetom te je navela pozitivne promjene kao i izazove u području obrazovanja i zapošljavanja te se posebno osvrnula kako je za inkluziju osoba s invaliditetom u zajednicu od izuzetne važnosti suradnja svih institucija uključenih u rehabilitaciju, vještačenje i obrazovanje sa udrugama osoba s invaliditetom, prateći potrebe tržišta rada te kompetencije osoba s invaliditetom. Uz brojne predstavnike organizacija osoba s invaliditetom i predstavnike institucija, na simpoziju su nazočile te se u uvodnom djelu obratile Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te Majda Burić, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava koja je ujedno održala i izlaganje vezano uz izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.
U popodnevnom djelu održane su radionice vezane uz položaj žena s invaliditetom te zapošljavanje osoba s invaliditetom. Na radionici vezano uz žene s invaliditetom sudjelovala je Andreja Makar, savjetnica pravobraniteljice.
Drugi dan skupa svoja iskustva u zapošljavanju i inkluzivnom obrazovanju predstaviti će udruge osoba s invaliditetom.

Prilagodba