U Vukovaru obilježen Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

U Vukovaru obilježen Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

17. svibnja 2022.Kategorije: Novosti

U Vukovaru obilježen Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Dana 16. svibnja 2022. godine u prostoru Konjičkog kluba Dunavski raj u Vukovaru, povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama, Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar organizirala je prezentaciju rezultata projekta „Društveni centar IN – mreža podrške za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom grada Vukovara”. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na događanju je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju ‘Vukovarski leptirići’, Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar, Udruga osoba s invaliditetom VUKA Vukovar i Grad Vukovar u protekle dvije godine provodili su projekt ”Društveni centar IN – mreža podrške za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom grada Vukovara”. Projekt se provodi od 3. lipnja 2020. do 3. lipnja 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.987.675,54 kn, od čega 85 posto (1.689.524,21 kn) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto (298.151,33 kn) sufinancira Republika Hrvatska iz sredstava državnog proračuna.
Provedbom ovog projekta djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom grada Vukovara i Vukovarsko srijemske županije osigurani su društveno – kulturni sadržaji koji im do provedbe projekta nisu bili dostupni, a koji su doprinijeli njihovom osnaživanju za aktivan život u zajednici te izražavanje u okviru njihovih mogućnosti. Pod vodstvom stručnih osoba (trenera mažoret plesa, trenera kulturno umjetničkih plesova, voditelja plesnih aktivnosti za starije, voditelja likovnih radionica, voditelja škole plesa za roditelje) provodile su aktivnosti primjerene mogućnostima svakog pojedinog korisnika, ali i svih ostalih zainteresiranih zaposlenika, roditelja, članova, prijatelja i suradnika udruga. Ovako osmišljenim aktivnostima željelo se postići socijalno aktiviranje, druženje članova obitelji djece s poteškoćama u razvoju, osoba s intelektualnim oštećenjima, starijih osoba zajedno sa svim suradnicima i prijateljima, čime se doprinijelo njihovoj integraciji u lokalnoj zajednici.
Obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama bilo je prilika za predstavljanje rezultata projekta i zajedničko druženje svih koji su sudjelovali u provedbi i dosadašnjim aktivnostima. Okupljene je posebno dojmio kulturno umjetnički program, odnosno plesni nastupi korisnika koji su uvježbani tijekom projektnih aktivnosti te izložba likovnih radova kojima su korisnici prikazali umijeće i znanja stečena kroz projekt. Okupljeni predstavnici lokalne i regionalne vlasti, djelatnici obrazovnih ustanova i lokalni mediji na taj način su imali priliku vidjeti koliko velike mogućnosti i talente imaju osobe s intelektualnim oštećenjem kada im se omogući ravnopravno sudjelovanje i bavljenje svim životnim aktivnostima za koje imaju interes.

Podijelite ovu objavu s drugima: