U Slavonskom Brodu održana radionica o pristupačnom turizmu

U Slavonskom Brodu održana radionica o pristupačnom turizmu

19. rujna 2023.Kategorije: Novosti

Ministarstvo turizma i sporta je u suradnji s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom i ove godine organiziralo više radionica o pristupačnom turizmu „Turizam –  pristupačan svima“, a ova se radionica bavila temom pristupačnosti turističke ponude turistima s invaliditetom.

Tako je 13. rujna 2023. godine održana u Slavonskom Brodu ukupno deveta po redu radionica, namijenjena svim dionicima koji sudjeluju u kreiranju turističke ponude. Cilj radionice je bilo ukazati na sve vrste izazova s kojima se susrećemo prilikom oblikovanja turističkog proizvoda, odnosno turističke ponude, te na dostupna i moguća rješenja koja, ukoliko su pravovremena, ne moraju biti toliko zahtjevna, a sve u cilju osiguranja jednakih mogućnosti svima bez obzira na dob, invaliditet, zdravstvene teškoće i sl.

Nakon uvodne riječi Jelene Šobat, načelnice sektora za posebne oblike  turizma i analitiku, inovacije i  održivi razvoj Ministarstva turizma i sporta, na radionici su izlaganja održali Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Siniša Kekić iz Turističke agencije Travabled te Oliver Kesar i Danijela Ferjanić Hodak, profesori na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji su vodili i poseban interaktivni dio radionice. Ova se radionica mogla kao i sve dosadašnje pratiti u dvorani ili putem „live-stream-a“ na vlastitim malim i velikim ekranima.

S obzirom na mogućnosti i benefite koje pristupačni turizam pruža pružateljima usluga u turizmu (produljivanje sezone, duži boravak u jednoj destinaciji, osoba s invaliditetom nikad ne putuje sama i dr.) te činjenicu kako će se elementi pristupačnosti još više bodovati kod budućih projekata financiranih iz javnih izvora, vjerujemo da je ova tema već dobro prepoznata kao alat jačanja socijalne inkluzije. Ulaganje u pristupačni turizam je ulaganje u razvoj održivog turizma, stvara dodanu vrijednost proizvodu, a vraća duljom sezonom, većim brojem zadovoljnih gostiju i boljoj poziciji na tržištu.

Sljedeća radionica bit će održana u Poreču, 18. listopada 2023. godine, na temu briga o gostu s invaliditetom i digitalna rješenja.

Podijelite ovu objavu s drugima: