U Rijeci održana konferencija o zaštiti prava djece u prometu-gdje smo i što još moramo učiniti?

U Rijeci održana konferencija o zaštiti prava djece u prometu-gdje smo i što još moramo učiniti?

3. studenoga 2023.Kategorije: Novosti

Povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa 26. listopada u Rijeci  je održana „Konferencija o zaštiti prava djece u prometu-gdje smo i što još moramo učiniti?“ u organizaciji Veleučilišta u Rijeci i Ureda pravobraniteljice za djecu. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da je od 2011. do 2020. godine u Hrvatskoj 156 djece smrtno stradalo u prometu, a za ovu godinu, iako nepotpuni, podaci su zabrinjavajući. Najviše nesreća događa se kada djeca, kao putnici u vozilima, nisu propisno ili uopće vezana, sjede na prednjem sjedištu ili ne koriste sjedalicu. Sve je više djece koja su sudionici u prometu na biciklima, romobilima i motociklima, ali se ne pridržavaju pravila vožnje i zaštitne opreme.

Stručnjaci iz Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Europskog vijeća za sigurnost prometa izložili su najveće probleme s kojima se djeca susreću u cestovnom prometu, ali i načine kako što učinkovitije njihovu sigurnost dovesti na visoku razinu kao bi se smanjila stradavanja i smrtnost djece u prometu. Također, svoje viđenje cijele problematike izložili su predstavnici Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Složni su da bi se za djecu i mlade trebalo provoditi što više akcija u medijima i školama jer se svakodnevno suočavaju s opasnostima u prometu, posebice na putu do škole.

Na konferenciji su održane i tri panel rasprave na temu Obrazovanje za sigurnost u prometu, Zdravlje djece i intervencije sustava socijalne skrbi i Cestovna infrastruktura, sigurnost vozila, upravljanje sigurnošću.

Nakon održane rasprave izvedeni su zajednički zaključci da su edukacija djece kroz različite kampanje i radionice, odgovornost roditelja, poboljšanje cestovne infrastrukture i stroža primjena prometnih zakona najvažniji čimbenici na kojim je potrebno kontinuirano raditi kako bi se zaštitila djeca kao najugroženija skupina sudionika u prometu.

Konferenciji je prisustvovala  Tamara Pavlica, stručna suradnica iz Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci.

Podijelite ovu objavu s drugima: