U Područnom uredu pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci održana je radionica na temu „Specifičnosti i načini komunikacije s osobama različitih vrsta invaliditeta“.

U Područnom uredu pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci održana je radionica na temu „Specifičnosti i načini komunikacije s osobama različitih vrsta invaliditeta“.

13. prosinca 2023.Kategorije: Novosti

Dana 12. prosinca u Područnom uredu pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci, u suradnji s predstavnicima Udruge za mlade i studente s invaliditetom Primorsko-goranske županije „Znam“, održana je radionica o Specifičnostima i načinima komunikacije s osobama različitih vrsta invaliditeta za zaposlenike riječkog taxi prijevoznika Taxi Fiume.

Sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu, bilo da je riječ o odlasku k liječniku i/ili pohađanju nastave studija, uvelike je određeno pristupačnosti i dostupnosti javnog gradskog prijevoza i/ili usluga taxi prijevoznika. Brojne su prepreke na koje nailaze osobe s invaliditetom u korištenju usluge prijevoza, od onih arhitektonske naravi, komunikacijske, društvene itd. kao i mogućnosti da uslugu dobiju pravovremeno i kvalitetno te pritom budu tretirane s poštovanjem. Navedene prepreke osobe s invaliditetom stavljaju u neravnopravan položaj i diskriminiraju po osnovi invaliditeta i zdravstvenog stanja.

Radi izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom na konzumiranje usluge prijevoza na ravnopravnoj osnovi s drugima, iznimno je važno započeti obrazovanjem djelatnika o ljudskim pravima. Upravo je i ova radionica bila organizirana s ciljem unaprjeđenja znanja i vještina za ostvarivanje što kvalitetnije komunikacije i odnošenja prema osobama s invaliditetom prilikom pružanja usluge prijevoza od strane taxi prijevoznika Taxi Fiume.

Radionica je ujedno bila i prilika da se razmjene iskustva te ponude konstruktivni prijedlozi za unaprjeđenje usluge prijevoza u odnosu na korisnike s invaliditetom. Predstavnici Udruge za mlade i studente s invaliditetom Primorsko-goranske županije „Znam“ ponudili su održavanje daljnjih edukacija za vozače taxi prijevoznika Taxi Fiume na kojima će biti prikazan pravilan postupak prijevoza osoba koje koriste invalidska kolica, nuđenje podrške pri pristupu vozilu, pohrani invalidskih kolica u prtljažnik itd. U cilju osiguravanja učinkovitog i sigurnog prijevoza, predložena je i nabavka specijaliziranih prijevoznih sredstava.

Vjerujemo da će održana radionica kao i iznijete preporuke i prijedlozi poslužiti kao smjernice i putokazi u poboljšanju dostupnosti, pristupačnosti i kvaliteti pružanja usluge prijevoza te time djelovati na preveniranje negativnih percepcija i uklanjanja predrasuda o osobama s invaliditetom.

U organizaciji radionice sudjelovale su savjetnica Tea Rubeša i stručna suradnica Tamara Pavlica iz Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci.

Podijelite ovu objavu s drugima: