U Osijeku otvorena izložba (Ne)vidljive slike

U Osijeku otvorena izložba (Ne)vidljive slike

9. listopada 2023.Kategorije: Novosti

Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ obilježava trideset godina rada svog Odjela integracije. Tim povodom, 9. listopada 2023. godine u Kulturnom centru Osijek svečano je otvorena izložba (Ne)vidljive slike, kao jedno od događanja kojim će se obilježiti ta značajna obljetnica. Na svečanom otvorenju izložbe prisustvovao je Mario Burek, savjetnik iz Područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku.

Centar za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” kontinuirano, već trideset godina pruža sustavnu podršku djeci s oštećenjem vida uključenoj u redovni odgojno-obrazovni sustav i programe. Program integracije, a kasnije i Odjel integracije, svojim djelovanjem osim što pruža neposrednu podršku djeci s oštećenjem vida, ujedno radi i s članovima obitelji korisnika, odgojiteljima, učiteljima, stručnim suradnicima te po potrebi s institucijama u lokalnoj zajednici. Programi koje Odjel integracije provodi veoma su važni za slijepe i slabovidne osobe jer im omogućuju samostalnost u svakodnevnom životu te veći stupanj samopoštovanja i samopouzdanja. Značaj programa ogleda se i u činjenici kako u odnosu na pet slijepih korisnika koliko ih je bilo na početku rada, danas Odjel integracije radi sa preko 300 korisnika u 172 redovne škole i vrtića. Otvorene su i dvije dislocirane jedinice, pa tako osim u Zagrebu Odjel djeluje i putem Odjela integracije Osijek te Odjela integracije Split. Za uspješno provođenje programa iznimno je važna suradnja s ustanovama, institucijama i udrugama na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Izložbom (Ne)vidljive slike, uz obilježavanje trideset godina rada Odjela integracije, ujedno se obilježava i Međunarodni dan bijelog štapa čiji je cilj iz godine u godine i u cijelome svijetu podsjećati i raditi na unapređenju kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba.

Nakon svečanog otvorenja izložbe prisutni su mogli pogledati, dodirnuti i uživati u plošnim likovnim radovima koje su izradili slijepi polaznici likovnih programa koji su uključeni u program integracije, pod stručnim vodstvom likovne terapeutkinje, profesorice Tanje Parlov. Izložbom se želi ukloniti predrasude kako likovnost i umjetnost ne idu zajedno sa oštećenjem vida te podsjetiti kako ljudska potreba za stvaranjem nadilazi sva ograničenja. Kroz izložena djela omogućeno je svakom djetetu da ostvari umjetnika u sebi i da se kreativno izrazi kako bi pokazalo svoj doživljaj svijeta koji je neponovljiv, čudesan i neopterećen nepotrebnim detaljima.

Uz opisana likovna djela, sudionici svečanog otvorenja mogli su uživati i u glazbenom nastupu Nore Dujmović, petnaestogodišnje djevojke s oštećenjem vida koja je uz predivan glazbeni nastup ujedno podijelila i svoja iskustva stečena kroz programe Centra Vinko Bek.

Izložba je otvorena 9. listopada te uz slobodan ulaz ostaje otvorena do 21. listopada 2023. godine i može se pogledati, dodirnuti i osjetiti u foyeru Kulturnog centra Osijek svaki dan (osim nedjelje) od 7.00-22.00 sata.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave