U Osijeku održana završna konferencija projekta Inklutour

U Osijeku održana završna konferencija projekta Inklutour

8. studenoga 2023.Kategorije: Novosti

Dana 7. studenog 2023. godine u Osijeku je održana završna konferencija projekta Inklutour. Konferencija je održana u osječkoj Staroj pekari te je na njoj sudjelovao i savjetnik iz Područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku Mario Burek.

Pučko otvoreno učilište Osijek kao nositelj te Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, turistička agencija “Ora-tours” i Inkluzivna kuća “Zvono” iz Belišća kao projektni partneri, provodili su proteklih dvadeset mjeseci projekt Inklutour. Projekt je financiran iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i to u ukupnom iznosu od 2.316.445,32 HRK, na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.” u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projektne aktivnosti provodile su se na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te su u njih uz preko 130 osoba s invaliditetom bili uključeni i brojni stručnjaci, udruge iz navedenih županija, kao i brojni predavači i mentori, ali i poslodavci te pružatelji usluga u turizmu. Tijekom završne konferencije projektni partneri detaljno su opisali provedene aktivnosti te su predstavljeni rezultati projekta.

Istaknuto je kako su kroz projekt osmišljena, razvijena i provedena dva programa obrazovanja za osobe s invaliditetom, za voditelja/icu inkluzivnih turističkih sadržaja i voditelja/icu inkluzivnih slobodnih aktivnosti u turizmu. Navedene programe uspješno su završile 43 nezaposlene osobe s invaliditetom za koje su osmišljeni, izrađeni i distribuirani posebni priručnici za svaki obrazovni program. Također, priručnici su izrađeni i za predavače.

U sklopu projekta uspješno su unaprijeđena i provedena dva neformalna obrazovna programa: „Soft skill akademija“ i „Digitalne kompetencije“. Programi su provedeni i za osobe s invaliditetom, ali i za predavače i mentore s ciljem poboljšanja komunikacijskih vještina i digitalnog znanja. Navedene programe uspješno su završile 54 osobe s invaliditetom te 24 predavača i mentora.

Tijekom trajanja projekta Inklutour omogućena je i psihosocijalna podrška osobama s invaliditetom, na grupnoj i individualnoj razini, kroz koju je prošlo 130 osoba s invaliditetom, a također je omogućeno i profesionalno usmjeravanje na kojoj su sudjelovale ukupno 54 osobe s invaliditetom.

Osim edukativnih aktivnosti, tijekom provedbe projekta održano je i ukupno 19 promotivnih aktivnosti (festivali, sajmovi, radionice, seminari, okrugli stolovi, predavanja i konferencije) usmjerenih na promoviranje inkluzije u društvu i na tržištu rada.

Također, izrađena je i posebna mobilna aplikacija „DIGITALNI – BAR CODE ITINERER“, namijenjena upravo osobama s invaliditetom, a koja pruža pregled svih najvažnijih turističkih atrakcija u gradu Osijeku s detaljnim opisom, ali i informacijama o pristupačnosti određenih lokaliteta, muzeja ili kazališta.

Projektom se kontinuirano radilo na osvješćivanju i senzibiliziranju javnosti po pitanju inkluzije osoba s invaliditetom, ponajviše kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem stvaranja bolje zajednice i pristupačnijeg okruženja.

Uzimajući u obzir uspješno ostvarene ciljeve projekta, okupljenima se tijekom završne konferencije obratila i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, ističući važnost i značaj provedenih aktivnosti za lokalnu zajednicu. Također, s obzirom da je Pravobranitelj za osobe s invaliditetom pružao podršku u provedi projekta, tijekom završne konferencije okupljenima se obratio i savjetnik iz Područnog ureda u Osijeku koji je, između ostaloga, istaknuo kako otvorenost i spremnost projektnih partnera za suradnju sa udrugama osoba s invaliditetom, povezivanje i poticanje suradnje institucija i ustanova te stručnjaka iz različitih područja, mogu biti primjer i smjernice svima koji provode projekte usmjerene na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom.

Završna konferencija zaključena je kratkim video uratkom o projektu te dirljivim govorom Vjerana Raspopovića, jednog od krajnjih korisnika projekta i sudionika u većini provedenih aktivnosti koji je s okupljenima podijelio svoja iskustva te opisao značaj i važnost vještina, znanja i poznanstava koja je stekao zahvaljujući projektu.

 

Podijelite ovu objavu s drugima: