U Osijeku održana javna rasprava na temu „Ostvarivanje ravnopravnosti spolova na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije“

U Osijeku održana javna rasprava na temu „Ostvarivanje ravnopravnosti spolova na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije“

29. travnja 2022.Kategorije: Novosti

U Osijeku održana javna rasprava na temu „Ostvarivanje ravnopravnosti spolova na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije“

Dana 29. travnja 2022. godine u organizaciji Ženske udruge „Izvor“ i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije održana je javna rasprava na temu „Ostvarivanje ravnopravnosti spolova na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije“ u prostorijama Stare pekare – Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih u Osijeku. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na javnoj sudjelovala je stručna suradnica pravobraniteljice Tatjana Kukec.
Sudionici javne rasprave bili su donositelji odluka i predstavnici tijela i organizacija nadležnih za promicanje ustavnog načela ravnopravnosti spolova, jedne od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelja za tumačenje Ustava. Također, predstavnice Odjela za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zadru prezentirale su preliminarne rezultate istraživanja provedene na tu temu.
Prilikom sudjelovanja u javnoj raspravi stručna suradnica pravobraniteljice Tatjana Kukec ukazala, između ostaloga, da položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj nije niti približan konvencijskim zahtjevima. Prethodne dvije godine koje su bile izuzetno teške na svim razinama zbog pandemije, dodatno su pokazale nedostatke sustava i nepovoljan položaj u kojem se nalaze žene s invaliditetom. Uz svakodnevne prepreke, učestalu diskriminaciju od područja zdravstva do zapošljavanja i rada, omalovažavanja i marginaliziranja u raznim životnim okolnostima te nedostatka podrške od najbližih i sustava, pojavili su se i problemi mentalnog zdravlja, a uslijed pandemije su posebno izložene i nasilju.
Kada govorimo o ženama s invaliditetom treba naglasiti da su one u brojnim sferama života u dodatno nepovoljnijem položaju o odnosu na žene bez invaliditeta, muškarce općenito, ali i u odnosu na muškarce s invaliditetom. Značajne prepreke, od čega su marginalizacija i nemoć najčešće, otežavaju mogućnost osobnog razvoja te sudjelovanja na ravnopravnoj osnovi s drugima u svim društvenim procesima.
Unatoč pomacima u pravima žena općenito kao i prava osoba s invaliditetom unatrag nekoliko desetljeća i brojnih međunarodnih dokumenata kao i unutarnjih propisa kojima se jamči ravnopravnost i uživanje temeljnih ljudskih prava, sami stavovi društva koji su još poprilično konzervativni onemogućuju žene s invaliditetom u ispunjenju punih potencijala i to u većoj mjeri nego što se s time susreću žene bez invaliditeta. Dok iz muškarca s invaliditetom društvo u većoj mjeri trudi izvući maksimum potencijala „jer će on biti hranitelj obitelji“, dojam je da bi se žene „trebale zadovoljiti minimumom“. Stoga je izjednačavanje prilika za sve je nešto čemu kao društvo moramo težiti.

Uz provedenu javnu raspravu, u prostoru Stare pekare postavljena je i tematska izložba – 16 plakata nacionalne kampanje #JutrosSamStala. Navedeni događaji provodi se u okviru projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene“ s udrugom B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. – kao nositeljicom i jedanaest partnera iz civilnog i javnog sektora iz različitih dijelova Hrvatske, osnivača neformalne Tematske mreže – prostori promjene.

Podijelite ovu objavu s drugima: