U Osijeku održan Okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u prometu“

U Osijeku održan Okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u prometu“

17. studenoga 2018.Kategorije: Novosti

U Osijeku održan Okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u prometu“

U sklopu Konferencije ”Automatizacija u prometu 2018.” organizirane od strane Koreme, Hrvatskog društva za komunikacije, računarstvo, elektroniku, mjerenja i automatiku, u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), dana 16. studenoga u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku održan je Okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u prometu“.Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na Okruglom stolu sudjelovao je savjetnikpravobraniteljice Mario Burek.
Nakon što je Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a u ime organizatora pozdravila prisutne,okupljenima se obratila Manda Knežević predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara(HUPT) sa izlaganjem na temu „Pristupačan međugradski putnički prijevoz“. U svojem izlaganju, između ostaloga ukazala je na obveze koje proizlaze iz Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom 2017.-2020., a koje Republike Hrvatska i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave nisu ili nisu u dovoljnoj mjeri ispunile, te je podsjetila prisutne na preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom koje se tiču pristupačnosti prijevoza. Mira Katalenić (HUŠPVM) prisutne je upoznala sa izazovima s kojima se susreću osobe koje koriste psa pomagača, te je predstavila novine koje donosi novi Zakon o korištenju psa pomagača i izrazila nadu da će isti biti usvojen i stupiti na snagu u predviđenom roku.Marica Mirić (SOIH i SDDH)okupljene je upoznala sa zakonodavnim aktivnostima koje se provode vezano za donošenje propisa kojima će se osigurati pristupačnost mrežnih stranica i mobilnih aplikacija.
Sudionici okruglog stola, predstavnici udruga osoba s invaliditetom i predstavnici jedinica lokalne samouprave također su sudjelovali u raspravi o navedenim temama i iznijeli svoja iskustva, izazove i probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom životu i djelovanju, a povezani su sa pristupačnošću prijevoza. Također su predstavljeni i primjeri dobre prakse u rješavanju istih. Savjetnik pravobraniteljice upoznao je prisutne sa aktivnostima i inicijativama koje su pokrenute od otvaranja Područnog ureda u Osijeku, te je pozvao sve predstavnike udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na području Slavonije, Baranje i Srijema da se obrate uredu i ukažu na probleme i poteškoće s kojima se susreću i da iznesu svoje prijedloge i ideje za otklanjanje istih. Istaknuo je i kako će zaključci ovog Okruglog stola koristiti u provođenju aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje položaja osoba s invaliditetom na području istočne Hrvatske.

Podijelite ovu objavu s drugima: