U Osijeku obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

U Osijeku obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

14. listopada 2022.Kategorije: Novosti

U Osijeku obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Povodom 15. listopada – Međunarodnog dana bijelog štapa, u Osijeku je dana 14. listopada 2022. godine u organizaciji Športske udruge slijepih Svjetlost Osijek povedena akcija „Prošetajmo zajedno“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u šetnji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Akcija „Prošetajmo zajedno“ organizirana je po 13. put u Osijeku te se provodi sa ciljem ukazivanja na probleme i prepreke s kojima se svakodnevno susreću osobe s oštećenjem vida.
ŠUS Svjetlost i partneri i ove su godine okupili velik broj građana Osijeka, od svojih članova, članova partnerskih udruga, djece predškolske i školske dobi, srednjoškolaca, studenata, predstavnika Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te svih ostalih zainteresiranih građana.
Tijekom održavanja akcije svi sudionici imali su priliku prošetati užim središtem grada Osijeka sa povezom na očima, uz pomoć bijelog štapa i/ili pratitelja te tako barem na kratko osjetiti s kojim sve preprekama i teškoćama se susreću osobe s oštećenjem vida prilikom kretanja na otvorenom prostoru. Također, kroz druženje i razgovor sa članovima udruge Svjetlost okupljeni su bili u prilici upoznati se s njihovim iskustvima i specifičnostima koje proizlaze iz ove vrste oštećenja te vidjeti i isprobati pomagala koja slijepe osobe koriste u svakodnevnom životu (za obrazovanje, društvene igre, sport i rekreaciju).
Na kraju šetnje okupljenima se obratio savjetnik pravobraniteljice koji je istaknuo važnost i značaj ovakvih akcija kojima se podiže razina svijesti društva o preprekama na koje svakodnevno nailaze osobe s invaliditetom, ali se ujedno i educira sve građane i donositelje odluka na svim razinama o tome što svatko u svojoj okolini i svom području djelovanja može učiniti kako bi se te prepreke uklonile i kako bi se osobama s invaliditetom omogućilo ravnopravno sudjelovanje u svim životnim aktivnostima.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave