U Glazbenoj školi u Požegi osigurana pristupačnost svih prostorija osobama s invaliditetom

U Glazbenoj školi u Požegi osigurana pristupačnost svih prostorija osobama s invaliditetom

26. listopada 2023.Kategorije: Novosti

U Glazbenoj školi Požega održana je 23. listopada 2023. godine prigodna svečanost povodom uspješno realiziranog projekta ugradnje koso podizne platforme kojom je osigurana pristupačnost svih prostorija Škole. Na svečanosti je prisustvovao savjetnik iz Područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku Mario Burek.

Učenicima i osoblju iznimno cijenjene Glazbene škole Požega na raspolaganju je 40-ak moderno opremljenih učionica, tonski studio s režijom, prekrasna knjižnica te posebno značajne dvije manje dvorane i velika koncertna dvorana. Navedeni prostori i sadržaji, uz važnu ulogu koju imaju u obrazovanju mladih, uvelike obogaćuju kulturni život cijele Požeško-slavonske županije, pa se tako u koncertnim dvoranama Škole godišnje organizira i preko stotinu koncerata.

S obzirom na zanimljiva događanja i vrijedne obrazovne sadržaje, Škola je značajna i za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom s područja Požege i Požeško-slavonske županije. Upravo zbog navedenog, Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Požeško-slavonske županije obratila se krajem 2021. godine Pravobranitelju za osobe s invaliditetom, ukazujući na prepreke koje osobama koje se otežano kreću i koje se kreću uz pomoć ortopedskih pomagala onemogućavaju pristup svim prostorijama i sadržajima Škole. Naime, u Školi je ugrađeno dizalo, ali samo od prvog do drugog kata, što je predstavljalo problem, s obzirom da je od prizemlja do prvog kata i dizala trebalo prijeći više od desetak stepenica. Kako je većina sadržaja Škole, uključujući i koncertne dvorane, na višim katovima, tako su te stepenice predstavljale prepreku svim osobama s invaliditetom koje su željele koristiti te sadržaje, bilo kao učenici, njihovi roditelji ili zaposlenici Škole, bilo kao izvođači ili posjetitelji na priredbama i koncertima. Posebno je istaknuto kako Udruga i Škola imaju dugogodišnju uspješnu suradnju, koja se između ostaloga ogleda i u već tradicionalnim koncertima za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koji se godinama održavaju upravo u Glazbenoj školi Požega. Interes za te koncerte je iznimno velik te se upravo prilikom njihova održavanja moglo uočiti na koji način su zbog opisanih prepreka osobe s invaliditetom u nepovoljnijem i neravnopravnom položaju u odnosu na ostale građane.

Uzimajući u obzir prethodno navedeno, Pravobranitelj za osobe s invaliditetom uputio je preporuku kojom su Grad Požega, Požeško-slavonska županija i Glazbena škola Požega upoznati sa obvezom osiguranja pristupačnosti te je predloženo žurno iznalaženje primjerenog rješenja kojim će se osigurati pristupačnost svih prostora i sadržaja u Glazbenoj školi Požega. Također, preporučeno je da se u iznalaženje primjerenog rješenja uključe predstavnici osoba s invaliditetom i lokalne udruge.

Nakon upućene preporuke Grad Požega, Požeško-slavonska županija i Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Požeško-slavonske županije zajednički su odlučili kako je ugradnja koso podizne platforme najbolje rješenje kojim se može osigurati pristupačnost svih prostora i sadržaja Škole. Platforma je ugrađena zahvaljujući sredstvima koja su osigurana kroz projekt koji je Grad Požega prijavio na Javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja (10.600 eura) i sredstvima Grada Požege (4.600 eura).

Puštanje u rad platforme obilježeno je demonstracijom njezina rada i prigodnim glazbenim programom učenika Glazbene škole Požega te obraćanjima ravnatelja Škole Alena Kovačevića, županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić i gradonačelnika Požege Željka Glavića, koji su svi istaknuli značaj i važnost osiguranja pristupačnosti objekata u kojima djeluju javne ustanove i institucije. Okupljenima se obratio i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je istaknuo kako je proteklih godina u više od 125 jedinica lokalne samouprave financirano preko 300 sličnih projekata kojima se osobama s invaliditetom omogućeno uključivanje u svakodnevne životne aktivnosti. Također, naglasio je važnost inicijative, osmišljavanja i prijavljivanja ovakvih projekata te je pozvao sve općine, gradove i županije da se i ubuduće prijavljuju na Javni poziv za sufinanciranje pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, koji Ministarstvo hrvatskih branitelja objavljuje svake godine.

Podijelite ovu objavu s drugima: