U Crnoj Gori održana Regionalna konferencija „Ombudsmanske institucije u vremenu kriza“

U Crnoj Gori održana Regionalna konferencija „Ombudsmanske institucije u vremenu kriza“

30. rujna 2023.Kategorije: Novosti

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić sudjelovao je na Regionalnoj konferenciji „Ombudsmanske institucije u vremenu krize“ koja se u organizaciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Crnoj Gori održavala 28. i 29. rujna 2023. godine u Podgorici. Ovom je konferencijom obilježeno 20 godina postojanja i rada institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, s fokusom konferencije na o međunarodne i europske standarde, zakonodavstva i prakse država sudionika, te na odnose prema tijelima vlasti u kriznim situacijama.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 100 sudionika, među kojima su bili predstavnici 12 institucija za jednakost i zaštitu ljudskih prava iz država jugoistočne Europe (Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije), predstavnici međunarodnih organizacija, te predstavnici mnogih državnih tijela Crne Gore uključujući predstavnike različitih sudskih tijela, odvjetništva, zakonodavne i izvršne vlasti, diplomatskog zbora, akademske zajednice i lokalne samouprave Grada Podgorice.

Na samom otvorenju konferencije sudionicama se putem video snimke obratio i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je u svom govoru ukazao da su vladavina prava, pravna sigurnost, zakonitost i nepristrasnost u radu svih državnih tijela temelj  razvoja svakog društva, pa tako i crnogorskog. Upravo zbog toga je važan zadatak na instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osvijetliti svaki pokušaj narušavanja ovih principa kako bi bili savjest i korektor državne službe u slučajevima gdje ona prestaje biti u funkciji građana.

Tijekom šest podržanih panel rasprava uz interaktivno uključivanje sudionika, iznošena su mišljenja i iskustva iz radu u kriznim vremenima. Zaključeno je kako danas zaista živimo u vremenu brojnih i kontinuiranih kriznih stanja u kojima se zaštita i poštivanje ljudskih prava, koja je uokvirena međunarodnim standardima, moraju nastavlja i primjenjivati i osnaživati.

U svom uvodnom obraćanju zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić čestitao je zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore gospodinu Siniši Bjeloviću i njegovom cjelokupnom timu na 20 godina izuzetno značajnog i kvalitetnog rada ove institucije o čemu svjedoče brojni rezultati istraživanja i anketa u kojima su građani Crne Gore upravo ovu instituciju prepoznali kao državnu instituciju kojoj se najviše vjeruje. Također, zamjenik pravobraniteljice je tijekom panela Međunarodni i europski standardi za institucije za zaštitu ljudskih prava govorio o važnosti uvažavanja i postupanja sukladno preporukama pravobranitelja kojima se na taj način sigurno postupa prema zahtjevima građana, ispunjava funkcija državnih tijela, ali istovremeno i gradi autoritet institucija.

Podijelite ovu objavu s drugima: