Transnacionalno učenje „Zagovaramo zeleno“

Transnacionalno učenje „Zagovaramo zeleno“

18. srpnja 2023.Kategorije: Novosti

U okviru Erasmus+ projekta „Kreni na zeleno…“ (2022-3-HR01-KA210-YOU-000101382) u Beogradu, Republici Srbiji, održano je 26. i 27. lipnja 2023. godine transnacionalno učenje „Zagovaramo zeleno“. 

Projekt “Kreni na zeleno…”, ima za cilj podići razinu svijesti o važnosti brige o okolišu i potaknuti zeleno djelovanje u udrugama osoba s invaliditetom kroz aktivizam mladih s invaliditetom i Youth Workera (YW). YW su osobe koje u Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) i partnerskim organizacijama u svom svakodnevnom radu komuniciraju s mladima, organiziraju aktivnosti, potiču ih na sudjelovanje u zajednici, zagovaraju njihova prava, u neposrednom su kontaktu s mladima s invaliditetom. SOIH je nositelj ovog Projekta, dok su partneri Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), Pravobranitelj za osobe s invaliditetom (POSI) i Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN).

Tijekom prvog dana boravka u Beogradu održan je drugi transnacionalni partnerski sastanak predstavnika Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) i Nacionalne organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) tijekom kojeg je predstavljena dosadašnja provedbe projekta, ostvareni rezultati, a dogovorene su i predstojeće projektne aktivnosti. U nastavku rada održano je predstavljanje i edukacija o zagovaranju Akademije mladih lidera sa invaliditetom – NOOIS-a, te je predstavljena Kampanja “Srbija bez barijera” i rezultati EU kampanje “Europska godina mladih”. Tijekom obveznih i neobveznih aktivnosti ostvarene su brojne razmjene iskustava Youth Workera partnerskih organizacija u radu s mladima i iskustva o primjeni asistivne tehnologiji.

Drugog dana okupljenima su se obratile Ivanka Jovanović, izvršna direktorica NOOIS-a i Marica Mirić, predsjednica SOIH-a, a zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić predstavio je stanja ostvarivanja prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj i suradnju institucije Pravobranitelja s pokretom osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Suradnju s pokretom osoba s invaliditetom i stanje u Republici Srbiji  predstavio je Slobodan Tomić, zamjenik zaštitnika građana Republike Srbije, ombudsmana i nacionalnog mehanizma za praćenje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. U nastavku rada je održana vrlo zanimljiva rasprava o položaju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i Srbiji.

Tijekom ovog transnacionalnog učenja i boravka u Beogradu sudionici su se imali prilike susresti s izuzetnom gostoljubivošću domaćina, razmijeniti iskustva iz rada i uvjeriti se kako su brojni svakodnevni izazovi za život i življenje osoba s invaliditetom i njihove obitelji vrlo slični. Za rujan je planirano i drugo transnacionalno učenje u Zagrebu i nadamo se da će to biti još jedna prilika za stjecanje novih znanja i iskustva važnih za rad Youth Workera u Hrvatskoj i Srbiji.

Podijelite ovu objavu s drugima: