Tradicionalno druženje s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba

Tradicionalno druženje s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba

11. prosinca 2018.Kategorije: Novosti

Tradicionalno druženje s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, 11. prosinca je održano tradicionalno druženje predstavnika organizacija i udruga osoba s invaliditetom s predstavnicima Grada Zagreba i Gradske skupštine.

Domaćin druženja je po treći put bio predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić. Uz predstavnike udruga osoba s invaliditetom, druženju su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Olivera Majić sa suradnicima i potpredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) Marica Mirić. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Riječ je o tradicionalnom druženju koje se organizira povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom od 90-ih godina. Događaj je to s mogućnošću izravne komunikacije s čelnim ljudima Grada koje se na taj način izravno upoznaje s problemima i poteškoćama s kojima se osobe s invaliditetom žive i svakodnevno se susreću. Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se inače od 1993. godine, kada je 3. prosinca Komisija za ljudska prava UN-a pozvala sve zemlje članice na obilježavanje tog datuma s porukom da osobe s invaliditetom trebaju uživati sva ljudska prava i sudjelovati u životu zajednice.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić istaknuo je kako Gradska skupština radi na izjednačavanju temeljnog prava na kretanje svim građanima te pozdravlja inicijative za niskopodne tramvaje i rampe za lakši pristup. Grad Zagreb, od 2003. godine sustavno provodi mjere i aktivnosti za unaprjeđivanje kvalitete života osoba s invaliditetom, sukladno strateškim dokumentima. Rekao je kako je na svima nama da preko mjera zakonskog minimuma koje provodimo i uklanjanjem administrativnih barijera omogućimo osobama s invaliditetom integraciju u svakodnevni život zajednice.

Potpredsjednica SOIH-a Marica Mirić posebno je pohvalila angažman gradonačelnika Milana Bandića, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i pročelnice Romane Galić, kao i napore koje Grad Zagreb općenito ulaže kako bi osobe s invaliditetom mogle biti ravnopravni članovi društva u skladu sa Zagrebačkom strategijom 2016.-2020. Ukazala je i na potrebu poboljšavanja sustava stipendiranja studenata s invaliditetom koji znatno olakšava njihovo studiranje, a koji bi smanjivanjem nekih formalnosti u postupku mogao biti studentima pristupačniji.

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić istaknuo je kako je Grad Zagreb pozitivan primjer brige o osobama s invaliditetom na što ukazuje postojanje i aktivnost posebnog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Također, Grad Zagreb puno toga radi na osiguravanju pristupačnosti i mobilnosti koji su osnovni preduvjet za ravnopravnim sudjelovanjem osoba s invaliditetom u društvu i svim društvenim događanjima. I tu ima još puno prostora za napredak o čemu govori i najava postavljanja pristupnih rampi na 142 tramvaja ZET-a. Zamjenik je također ukazao kako za osobe s invaliditetom nisu važna samo područja zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, nego i sva druga područja poput odgoja, obrazovanja, zapošljavanja, rada, sporta i kulture.

U dijelu namijenjenom za pitanja prisutnih, postavljena su pitanja o mogućnostima osiguravanja financijskih sredstava za adaptaciju prostora stanovanja za obitelji djece s teškoćama, mogućnostima i specifičnostima zapošljavanja osoba oboljelih od multiple skleroze, mogućnostima korištenja pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom na području Grada Zagreba tijekom vikenda, te budućim aktivnostima namijenjenim za osobe s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: