Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom, Sljeme 2019.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) organizator je dviju utrka slaloma Svjetskog kupa u skijanju za osobe s invaliditetom (Worl Para Alpine Skiing – WPSA) koje su 16. i 17. siječnja 2019. godine održane na sljemenskom Crvenom spustu. Ovo je treće uzastopno veliko natjecanje za skijaše s invaliditetom koje se održava na Sljemenu nakon organizacija utrka Europa kupa 2017. i Svjetskog kupa 2018. godine.

Utrke ovogodišnjeg natjecanja organizirane su u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim skijaškim savezom, a na njima su uz skijaše s invaliditetom iz Hrvatske nastupili natjecatelji iz Austrije, Australije, Francuske, Islanda, Italije, Nizozemske, Njemačke, Norveške, Sjedinjenih Američki Država, Slovačke, Švicarske i Velike Britanije.

Za sve sportove, pa tako i za alpsko skijanje postoje tri osnovne kategorije koje se određuju prema međunarodnoj klasifikaciji: slijepi i slabovidni, sjedeći i stojeći sportaši. Unutar te tri kategorije sportaši su prema svom stupnju invaliditeta podijeljeni u skupine sa svojom klasifikacijom i svojom kategorijom koja im se odbija od realnog vremena koje postignu na natjecanju. Dobro je i znati kako je alpsko skijanje stupnjevano prema znanju i plasmanu na svjetskoj rang listi.

Snimke utrka možete pogledati na poveznici WPSA: https://www.paralympic.org/alpine-skiing

Prvog dana Svjetskog kupa natjecanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Prilagodba