Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svake godine povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu šalju se poruke iza kojih ponovo nema konkretnih poteza na uspostavi sustava skrbi za djecu i odrasle osobe s autizmom. Tada se prigodno pokuša zainteresirati zajednicu za probleme osoba s autizmom, organiziraju se tribine, okrugli stolovi, rasprave, a nakon što svi plavi balone puste iz hrvatskih trgova, svake godine nove generacijesvebrojnijih roditelja dvogodišnjaka i petogodišnjaka u svim dijelovima RH tragaju za dijagnostičkim timovima, roditelji prvašića za senzibiliziranom i educiranom učiteljicom, pomoćnikomu nastavi, odgovarajućim programom, pristupom, roditelji srednjoškolaca za programima koji će prepoznati potencijale, pripremiti ih za zanimanje kroz koje će steći samostalnost, a roditelji odraslih za odgovarajućim oblicima usluga podrške obitelji.
Niti 4 godine nakon započetih aktivnosti na izradi Nacionalnog okvira za probir idijagnostiku poremećaja iz autističnog spektra još nismo uspostavili sustav probira i dijagnostike na cjelokupnom području države, kako bi svako dijete na vrijeme dobilo dijagnozu i započelo s ranom intervencijom i rehabilitacijom. Zbog izostanka odgovarajuće dijagnostike, nedostupnosti usluga rane intervencije i odgovarajućih odgojno obrazovnih programa dolazi do potpunog zapuštanja potreba odraslih osoba s autizmom što dovodi do njihove socijalne isključenosti s prognozom privremenog ili trajnog zbrinjavanja u psihijatrijskim ustanovama.
Djeca i odrasle osobe s autizmom dio su našeg društva i zaslužuju podršku koja im je potrebna od najranije dobi i kroz cijeli život kako bi time dobili priliku participirati u životu i društvu kao ravnopravni građani. Za promjene su potrebna ozbiljna nastojanja i konkretne aktivnosti na koje na žalost još uvijek čekamo.

Prilagodba