Svjetski dan osoba s Down sindromom i 20 godina Udruge za sindrom Down – Zagreb

Svjetski dan osoba s Down sindromom i 20 godina Udruge za sindrom Down – Zagreb

21. ožujka 2019.Kategorije: Novosti

Svjetski dan osoba s Down sindromom i 20 godina Udruge za sindrom Down – Zagreb

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. ožujka. Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Svjetski dan sindroma Down prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine.

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta.

Udruga za sindrom Down – Zagreb postoji od 1999. godine, djeluje na području grada Zagreba i Zagrebačke županije i zastupa interese svih osoba s Down sindromom. Udruga provodi ranu intervenciju tek rođene djece putem senzomotornih vježbi. Vrtićka i predškolska dob obuhvaćena je individualnim defektološkim i logopedskim tretmanom. Školarci imaju poseban program individualno edukacijsko – rehabilitacijski i logopedski tretman koji je individualiziran i prilagođen svakom djetetu.

Sve to i još puno toga stane u 20 godina postojanja i rada Udruge za sindrom Down – Zagreb koja je danas, 21. ožujka, u svojim prostorijama na zagrebačkom Jarunu proslavila svoj 20. rođendan. Obilježavanju su prisustvovali brojni najmlađi članovi udruge, roditelji, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i brojni drugi predstavnici državnih institucija i gosti.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: