Svečano otvorenje inkluzivnog restorana ustanove URIHO
Svečano otvorenje inkluzivnog restorana ustanove URIHO
Svečano otvorenje inkluzivnog restorana ustanove URIHO
Dana 31. svibnja 2022. godine svečano je otvoren inkluzivni restoran ustanove URIHO na lokaciji Avenija Marina Držića 1. U restoranu će raditi osobe s invaliditetom, a radni prostor bit će im u potpunosti prilagođen.
“Kontinuirano pratimo kretanja na tržištu rada te smo uvidjeli da svake godine kroz specijalizirane oblike obrazovanja (centri za odgoj i obrazovanje) veći broj osoba s invaliditetom stekne zvanja u području ugostiteljstva. U skladu s tim želja nam je ovim osobama osigurati rad u njihovom zanimanju, ali u zaštićenim uvjetima te oformiti trening-centar kroz koji ih možemo pripremati za otvoreno tržište rada. Iskustva smo stjecali kroz projekte financirane iz EU fondova koji su bili usmjereni na osposobljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom za poslove pomoćnog kuhara. Također, ohrabreni smo i primjerima dobre prakse iz susjednih zemalja, npr. Slovenije, Njemačke i Austrije gdje su se ovakvi tipovi restorana pokazali uspješnima, zanimljivima i našli su svoje mjesto na tržištu usluga., istaknuo je u nedavnom intervjuu za Nacional ravnatelj Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Josip Držaić. Dodao je i kako će restoran imati arhitektonske, tehničke i uslužne prilagodbe za osobe s invaliditetom i posebno istaknuo kako će to biti prvi restoran u Gradu Zagrebu s ugrađenom induktivnom petljom kao pomoć u komunikaciji nagluhih osoba.
Uz predstavnike Ministarstva turizma i Grada Zagreba okupljenima su se obratili Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike; Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI); Josip Držaić, v. d. ravnatelja Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom; Romana Galić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom; Ivana Matoš Buršić, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju Ustanove URIHO.
Prilikom otvorenja restorana URIHO je predstavio i svoj novi EU projekt ‘Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva’.
Cilj je projekta, vođenog motom ‘Posao na pladnju’, ciklusom radionica osnažiti i osposobiti osobe s invaliditetom za profesionalni razvoj u ugostiteljstvu, a očekivani rezultat projekta je osposobiti 15 osoba s invaliditetom za poslove pomoćnog kuhara kroz provedbu prilagođenog programa osposobljavanja i praksu kod poslodavca. 90 osoba s invaliditetom bit će osnaženo za uključivanje u poslove u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz prilagođeni program profesionalnog usmjeravanja. Ovaj projekt ima i značajnu senzibilizacijsku ulogu te je ideja da ugostiteljima prezentira osobe s invaliditetom kao potencijalnu kompetentnu kvalitetnu radnu snagu. Projekt traje 18 mjeseci, njegova je vrijednost 1.003.127,55 kuna, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.