Svečano otvorenje inkluzivnog restorana ustanove URIHO

Svečano otvorenje inkluzivnog restorana ustanove URIHO

31. svibnja 2022.Kategorije: Novosti

Svečano otvorenje inkluzivnog restorana ustanove URIHO

Dana 31. svibnja 2022. godine svečano je otvoren inkluzivni restoran ustanove URIHO na lokaciji Avenija Marina Držića 1. U restoranu će raditi osobe s invaliditetom, a radni prostor bit će im u potpunosti prilagođen.
“Kontinuirano pratimo kretanja na tržištu rada te smo uvidjeli da svake godine kroz specijalizirane oblike obrazovanja (centri za odgoj i obrazovanje) veći broj osoba s invaliditetom stekne zvanja u području ugostiteljstva. U skladu s tim želja nam je ovim osobama osigurati rad u njihovom zanimanju, ali u zaštićenim uvjetima te oformiti trening-centar kroz koji ih možemo pripremati za otvoreno tržište rada. Iskustva smo stjecali kroz projekte financirane iz EU fondova koji su bili usmjereni na osposobljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom za poslove pomoćnog kuhara. Također, ohrabreni smo i primjerima dobre prakse iz susjednih zemalja, npr. Slovenije, Njemačke i Austrije gdje su se ovakvi tipovi restorana pokazali uspješnima, zanimljivima i našli su svoje mjesto na tržištu usluga., istaknuo je u nedavnom intervjuu za Nacional ravnatelj Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Josip Držaić. Dodao je i kako će restoran imati arhitektonske, tehničke i uslužne prilagodbe za osobe s invaliditetom i posebno istaknuo kako će to biti prvi restoran u Gradu Zagrebu s ugrađenom induktivnom petljom kao pomoć u komunikaciji nagluhih osoba.
Uz predstavnike Ministarstva turizma i Grada Zagreba okupljenima su se obratili Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike; Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI); Josip Držaić, v. d. ravnatelja Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom; Romana Galić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom; Ivana Matoš Buršić, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju Ustanove URIHO.
Prilikom otvorenja restorana URIHO je predstavio i svoj novi EU projekt ‘Program aktivacije osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva’.
Cilj je projekta, vođenog motom ‘Posao na pladnju’, ciklusom radionica osnažiti i osposobiti osobe s invaliditetom za profesionalni razvoj u ugostiteljstvu, a očekivani rezultat projekta je osposobiti 15 osoba s invaliditetom za poslove pomoćnog kuhara kroz provedbu prilagođenog programa osposobljavanja i praksu kod poslodavca. 90 osoba s invaliditetom bit će osnaženo za uključivanje u poslove u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz prilagođeni program profesionalnog usmjeravanja. Ovaj projekt ima i značajnu senzibilizacijsku ulogu te je ideja da ugostiteljima prezentira osobe s invaliditetom kao potencijalnu kompetentnu kvalitetnu radnu snagu. Projekt traje 18 mjeseci, njegova je vrijednost 1.003.127,55 kuna, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Podijelite ovu objavu s drugima: