Studijski posjet delegacije iz Republike Kosova

Studijski posjet delegacije iz Republike Kosova

12. listopada 2022.Kategorije: Novosti

Studijski posjet delegacije iz Republike Kosova

U okviru studijske posjete institucijama Republike Hrvatske i slijedom suradnje Pučkog pravobranitelja Republike Hrvatske s Institucijom Ombudsmana Republike Kosova, 11. listopada 2022. godine zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar primili su delegaciju iz Republike Kosova. Delegaciju su činili predstavnice i predstavnici Institucije Ombudsmana, Ureda predsjednika Vlade za dobro upravljanje i OESS-ove Misije na Kosovu.

Cilj posjeta je bio jačanje kompetencija Institucije Ombudsmana Kosova za praćenje i suzbijanje slučajeva zločina iz mržnje. Isto tako, gosti iz Kosova željeli su steći uvid u iskustva Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, te načine i metode rada u zaštiti prava osoba s invaliditetom. Tijekom sastanka predstavljena je institucija Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, kao i cjelokupni sustav zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj s naglaskom na pravobraniteljske institucije. Posebna pozornost tijekom izlaganja zamjenika i savjetnice pravobraniteljice bila je na predstavljaju konkretnih primjera iz rada, propisanim zakonskim nadležnostima, sudjelovanjima i umješavanjima u antidiskriminacijske parnične postupke, postupanjima i praćenju predmeta zločina iz mržnje te načinima razvijanja suradnje s drugim nadležnim tijelima i institucijama.

Gosti iz Kosova predstavili su način rada i funkcioniranja svojih institucija, a svi su se složili da kada se govori o zaštiti prava i interesa osoba s invaliditetom postoje brojni, vrlo slični i zajednički izazovi u Hrvatskoj i Kosovu koji se odnose na fizičku pristupačnost, ali i općenito pristupačnost zaštiti i ostvarivanju zaštite i prava s osnove invaliditeta.

Delegacija iz Kosova provesti će u okviru ovog studijsko posjeta cijeli tjedan u Hrvatskoj i pri tome posjetiti različita tijela i institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava najranjivijih društvenih skupina.

Podijelite ovu objavu s drugima: