Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske

8. veljače 2023.Kategorije: Novosti

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske

U Zagrebu je 8. veljače održana 1. konstituirajuća sjednica Odbora za praćenje Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. (jedne od tri zajedničke politike Europske unije) kojeg je Europska komisija odobrila 28. listopada 2022. godine.

Ovaj je plan je programski strateški dokument i temelj za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (Europski fond za jamstva u poljoprivredi – EFJP i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj – EPFRR) u Hrvatskoj. U okviru provedbe Strateškog plana predviđena je primjena brojnih alata i instrumenata za zajedničku poljoprivrednu politiku, a za hrvatsku poljoprivredu osigurano je oko 3,78 milijardi eura. Plan je donesen na temelju nove Uredbe i donosi nove ambicije za novo programsko razdoblje. Naime i u Hrvatskoj je dohodak od poljoprivrede još uvijek ispod prosjeka nacionalnog dohotka ukupnog gospodarstva i zbog toga je nužno osiguravati potpore kojima se poljoprivreda približava prosjeku ukupnog gospodarstva. Potporom dohotku se kroz intervencije/plaćanja osigurava stalan prihod poljoprivrednicima što je važno za zadržavanje poljoprivrednika, odnosno poljoprivredne proizvodnje i stanovništva na ruralnim prostorima.

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom sudjelovati će u radu Odbora za praćenje i tijekom sljedećeg razdoblja kao član odbora sa savjetodavnom ulogom pazeći pri tome na ispunjavanje i poštivanje uvjeta koji omogućuju provedbu, odnosno poštivanje tzv. horizontalnih uvjeta koji trebaju biti primjenjivani na sve posebne ciljeve. Uključivanje osoba s invaliditetom u pojedine grane poljoprivrede kao što su vrtlarstvo ili hortikultura može pomoći osobama s invaliditetom da se lakše snađu u stvarnom životu, pa posljedično i putem poljoprivrednih aktivnosti uključe u tržište rada.

Konstituirajućoj sjednici u ime Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: