Specijalizirana edukacija za OCD koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela

Od 1. do 2. travnja 2019. u Zagrebu se održava specijalizirana edukacija za organizacije civilnoga društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela. Na edukaciji je, uz druge predavače, izlagala i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, na temu Pružanje podrške osobama sa invaliditetom – problemi u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela.
Edukacija je sastavni dio programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ koji je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Cilj edukacije je podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnika/ca organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihološke i pravne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije te kroz druge oblike usluga. Edukacija je namijenjena predstavnicima/ama organizacija civilnog društva koji su partneri na projektu i koji pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima odnosno u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Brodsko – posavskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Program se provodi u trajanju od tri godine, a financijski je podržan od strane Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa, a program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.

Prilagodba