Sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora

Sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora

31. siječnja 2019.Kategorije: Novosti

Sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora održao je 31. siječnja 2019. godine svoju 29. sjednicu. Na sjednici je raspravljano o Konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, te je predstavljeno Među-izvješće Ministarstva vanjskih i europskih poslova o preporukama za Vijeće za ljudska prava prema mehanizmu Univerzalnog periodičkog pregleda (UPR).

Predstavnik Ministarstva pravosuđa kao predstavnik predlagatelja Konačnog prijedloga Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti („tzv. zviždača“) naglasio je kako se ovim Zakonom po prvi put u Hrvatskoj definira pojam „zviždača“ (kojeg se naziva prijavitelj nepravilnosti), kako se Zakonom omogućuju tri kanala za prijavu nepravilnosti, te kako je u tijeku i izrada Direktive Europske unije kojom će se urediti zaštita prava „zviždača“. S obzirom da se prijedlogom ovog Zakona daje potpuno novi mandat instituciji Pučkog pravobranitelja (koji će biti vanjski kanal za prijavu nepravilnosti), pučka pravobraniteljica Lora Vidović obrazložila je i postavila pitanje na koji način zakonodavac planira provesti ovaj Zakon s obzirom da je njegovo stupanje na snagu najavljeno za 1. srpanj 2019. godine, a osigurana su samo sredstva za njegovu promociju i edukaciju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova predstavilo je Među-izvješće o preporukama za Vijeće za ljudska prava prema mehanizmu Univerzalnog periodičkog pregleda (UPR), koje je Odbor primio kao informaciju. S obzirom da Republika Hrvatska ovo među-izvješće dobrovoljno podnosi, najavljeno je kako će Republika Hrvatske izvješće podnijeti 22. svibnja 2020. godine. Također, tijekom predstavljanja izneseno je kako je tijekom drugog ciklusa izvještavanja Vijeće za ljudska prava Republici Hrvatskoj uputilo 167 preporuka, od kojih su njih 162 prihvaćene, a njih pet je odbijeno s obrazloženjem.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sjednici je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: