Savjetovanje studenata s invaliditetom u Studentskom domu Stjepan Radić

Dana 24. svibnja 2019. savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastala se sa studentima s invaliditetom u Studentskom domu Stjepan Radić.
Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu preko kojeg se ostvaruje usluga 24-satne asistencije za 20 studenata s invaliditetom smještenih u studentskom domu Stjepan Radić redovito održava sastanke sa studentima kako bi se informirali o njihovim potrebama i zadovoljstvu uslugom. Uslugu pruža Ustanova za zdravstvenu njegu Ćorluka. Okupljeni studenti izrazili su zadovoljstvo uslugom asistencije i općenito životom u studentskom domu te uvjetima studiranja. Najviše ih brine nedostatak podrške za neovisan život po završetku studija kao i nedostatak pristupačnog stambenog prostora.
Uz uslugu 24-satne asistencije studenti imaju i uslugu pomoći i njege u kući koju im pruža medicinska sestra, a imaju i osobne asistente. Usprkos tome dojam je da nema dovoljne fleksibilnosti. Studenti imaju raspored asistencije za dizanje, prijevoz i sve svoje aktivnosti, uključujući i odlazak u studentski restoran. Moraju pažljivo unaprijed isplanirati sve svoje dnevne aktivnosti kako bi im se mogla osigurati asistencija i prijevoz. Uz ovu podršku u studentskom domu, studenti s invaliditetom mogu ostvariti i asistenciju preko kolegija Vršnjačka podrška, a na Filozofskom fakultetu osigurana je i dodatna asistencija ukoliko je to potrebno. Filozofski fakultet također organizira i uslugu prijevoza uz korištenje aplikacije E-bus. Studenti koriste specijalizirani prijevoz ZET-a i zadovoljni su tom uslugom posebice time što su uvedene i noćne vožnje. Žale zbog toga što niti jedan taksi prijevoznik nema prilagođeno taksi vozilo pa ne mogu koristiti taksi službu što bi uvelike doprinijelo njihovoj većoj samostalnosti. Događa se da Uber dođe na lokaciju i kad vozač vidi da se radi o osobi koja se kreće uz pomoć kolica odbija vožnju. Uslugu prilagođenog prijevoza nudi i Udruga Zamisli. Taj prijevoz se mjesečno plaća 500 kuna.

Prilagodba