Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

25. ožujka 2019.Kategorije: Novosti

Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 25. ožujka 2019. godine održan je 2. sastanak 3. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice. Teme ovog sastanka su bile participacija osoba s invaliditetom u donošenju pravnih propisa i primjena Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Planirana je bila i tema roditeljstvo osoba s invaliditetom, koja je zbog trajanja rasprava o participaciji i pomoćnicima u nastavi, odgođena za sljedeći sastanak. Sastanku su prisustvovali članice i članovi Stručnog savjeta iz Zagreba, Čakovca, Karlovca, Osijeka i Dubrovnika.
Tijekom sastanka razgovaralo se važnosti sudjelovanja osoba s invaliditetom, predstavnika osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u radnim skupinama državnih i javnopravnih tijela nadležnih za izradu nacrta prijedloga zakonskih i podzakonskih propisa, sudjelovanju u e-Savjetovanjima, te postupcima donošenja lokalnih strategija i procesima donošenja drugih važnih dokumenta za osobe s invaliditetom. Tijekom rasprave razgovaralo se o ulozi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, kao i mogućnosti zagovaranja prava i interesa osoba s invaliditetom kod državnih institucija. Istaknuta je važnost uključivanja i praćenja postupaka oblikovanja nacrta zakonskih i podzakonskih prijedloga s obzirom da se na već izrađene nacrte koji sadržavaju gotova rješenja i modele vrlo teško može utjecati prijedlozima bez obzira koliko su ti prijedlozi dobro argumentirani i opravdani.
Vezano za Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima razmatrali su se propisani uvjeti koje pomoćnici u nastavi moraju ispunjavati, njihovo osposobljavanje i educiranje, verifikacije stečene stručnosti, problem nedostatka pomoćnika osobito u manjim mjestima, njihovi uvjeti rada i mala naknada za rad. Zaključeno je da za sljedeću školsku godinu predstoje mnogi izazovi na kojima zbog ranijih rokova upisa djece s teškoćama treba što je moguće prije početi raditi.

Na sastanku je između ostalog dogovoreno da će se zbog potrebe i zainteresiranosti pojedinih članova Stručnog savjeta za određene teme, kao što su obrazovanje djece s teškoćama i osoba s invaliditetom i oblikovanje budućeg prava inkluzivnog dodataka održati sastanci Stručnog savjeta u užem sastavu.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su prisustvovali pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenici Mira Pekeč-Kenežević i Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: