Sastanak članova predstavničkog tijela i upravnog odbora European Agency for Special Needs and Inclusive Education

Sastanak članova predstavničkog tijela i upravnog odbora European Agency for Special Needs and Inclusive Education

14. studenoga 2023.Kategorije: Novosti

Od 7. do 9. studenog 2023. u Bruxellesu je održan sastanak članova predstavničkog tijela i upravnog odbora Europske agencije za posebne obrazovne potrebe i inkluzivno obrazovanje (European Agency for Special Needs and Inclusive Education) te sastanak zemalja članova u šest tematskih grupa u okviru aktivnosti pod nazivom Thematic Country Cluster Activities (TCCA)

Europska agencija za posebne obrazovne potrebe i uključivo obrazovanje (European Agency for Special Needs and Inclusive Education) neovisna je organizacija koja djeluje kao platforma za suradnju svojih 31 država članica u području posebnih potreba i uključivog obrazovanja. Cilj joj je poboljšati obrazovnu politiku i praksu za učenike s invaliditetom i posebnim obrazovnim potrebama.

Republika Hrvatska je također aktivna članica navedene Europske agencije. Članica predstavničkog tijela Europske agencije je Marijana Gojčeta, voditeljica Službe za standard, darovite i djecu s teškoćama, Sektora za darovite i djecu s teškoćama te informacijsku potporu sustavu odgoja i obrazovanje, Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanje.

Savjetnica pravobranitelja za osobe s invaliditetom Lidija Pongrac je njezina zamjena koja aktivno surađuje s Marijanom i predstavnicima Agencije u okviru njihovih aktivnosti te je prisustvovala i ovom sastanku članova Predstavničkog tijela. Također, imenovana je i nacionalna koordinatorica, Vedrana Šenjug Užarević, voditeljica Odjela za studentsko predstavljanje i neizravne potpore studentima u Sektoru za upravljanje visokim učilištima i studentskim standardom Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U okviru sastanka predstavnika zemalja članica se raspravljalo o aktivnostima koje su završene u 2023. godini, izboru novog direktora Europske agencije te prihvaćanje programa i proračuna Agencije za 2024. godinu, statuta Europske agencije. Raspravljalo se i o mogućem budućem modelu učlanjivanja novih zemalja pa i izvan Europske unije te utjecaju Brexita na sudjelovanje u radu Europske agencije.

Drugi dio sastanka odnosio se na početak aktivnosti pod nazivom Thematic Country Cluster Activities (TCCA) u okviru koje su zemlje članice temeljem dva dostavljena opsežna dokumenta podijeljena u šest tematskih grupa ovisno o obilježjima obrazovnog sustava.

Hrvatska je u grupi sa Srbijom, Maltom, Irskom i Velikom Britanijom (Engleski dio) i naziv grupe je Praćenje i evaluacija (Monitoring and evaluation) – zemlje koje imaju visoki stupanj centralizacije sustava obrazovanja. Tijekom ovog sastanka razgovaralo se o tome što je ustvari i kako definirati praćenje i evaluaciju, koji su bitni elementi evaluacije te na koje prioritete će se grupa nadalje usmjeriti. Osim razmjene iskustava, primjera dobre prakse te time i međusobne stručne podrške i učenja krajnji cilj je izrada vodiča, letaka i sl. Daljnje aktivnosti odvijat će se u online okruženju, sastancima uživo te studijskim posjetama.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave