Proglašenje najboljih hrvatskih parasportaša za 2023.

Proglašenje najboljih hrvatskih parasportaša za 2023.

6. veljače 2024.Kategorije: Novosti

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) održao je 1. veljače 2024. godine svečano proglašenje najboljih hrvatskih parasportaša za 2023. godinu. Svečanost proglašenja bila je izravno prenošena na drugom programu Hrvatske televizije, a za glazbeni ugođaj pobrinula se odlična „Vatra“.

Dan hrvatskog parasporta, s dodjelom nagrada najuspješnijim parasportašicama, parasportašima, trenerima i sportskim djelatnicima za proteklu 2023. godinu održana je po dvadeset sedmi put.

“U Hrvatskom paraolimpijskom odboru težimo stvaranju boljeg svijetu, svijeta u kojem će svako dijete s teškoćama u razvoju i svaka osoba s invaliditetom biti u mogućnosti konzumirati svoje pravo na bavljenje sportom. Težimo stvaranju boljeg svijeta u kojem parasportaši neće biti marginalizirani i u kojem će svaka paraolimpijka i paraolimpijac dobiti onoliko pažnje, koliko truda, upornosti i volje ulažu u svoj sport i ostvarivanje sportskih rezultata.” istaknuo je u svom govoru predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Godina 2023. bila je iznimno bogata po broju nastupa i broju osvojenih medalja hrvatskih parasportaša na brojnim međunarodnim natjecanjima. Naši parasportaši nastupili su u 2023. na ukupno 84 međunarodna natjecanja pri čemu na 13 svjetskih i 15 europskih prvenstava, te 13 svjetskih kupova. Osvojeno je čak 307 medalja medalja od toga 119 zlatnih, 92 srebrnih, te 96 brončanih.

Iako je bilo iznimno teško među najboljima odabrati najbolje, nagrade su dodijeljene u 10 kategorija, a najboljima za 2023. godinu su proglašeni:

Najbolja parasportašica: Emma Mečić (paraplivanje)

Najbolji parasportaš: Dino Sinovčić (paraplivanje)

Najuspješnija ekipa: Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić Vincetić (parastolni tenis)

Najuspješniji stručni djelatnik: Luca Marin (paraplivanje)

Najbolji sportaši u neparaolimpijskim sportovima: Stipe Barić (paratekvando) i Ruža Markešić (kuglanje za slijepe i slabovidne)

Priznanje za medijsku promociju parasporta: Silvijo Škrlec (tportal), emisija “Sportsko Srce”

Priznanje “Milka Milinković”: Dragan Rakić (parastolni tenis)

Najuspješniji mladi parasportaš: Rudi Antolić (para obaranje ruku)

Mlade nade parasporta: Sara Marić (paraatletika), Žade Banjad (paraskijanje), Danilo Premuš (paraplivanje), Lorena Rinčić (parastolni tenis) i Marko Radovanac (paraatletika).

Među brojnim parasportašima, uzvanicima i predstavnicima medija, u ime Pravobranitelja za osobe s invaliditetom svečanosti je prisustvovao zamjenik pravobranitelja Darijo Jurišić.

 

Podijelite ovu objavu s drugima: