Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta

3. prosinca 2018. godine u dvorani tvrtke Ericsson Nikola Tesla predstavljeni su Priručnik s preporukamaza razumnu prilagodbu radnog mjesta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i aplikacija EVA – Ericsson Nikola Tesla VoiceAssistant.
Uz ministra rada i mirovinskog sustava g. Pavića na predstavljanju su sudjelovali i ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Damira Benc, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Davor Majetić i direktorica društva Ericsson Nikola Tesla, Gordana Kovačević.
Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta Zavoda nastao je temeljem dosadašnjih iskustava u radu s poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom te potrebi da se osigura sustavna i kontinuirana podrška u planiranju i izvedbi prilagodbe radnog mjesta prilikom uključivanja osoba s invaliditetom u radno okruženje. Obuhvaća primjenjive savjete i prikazuje primjenu razumne prilagodbe u svakodnevnom radu i komunikaciji s osobama s invaliditetom. Namijenjen je stručnjacima, poslodavcima i svima koji neposredno i posredno rade s osobama s invaliditetom, ali i samim osobama s invaliditetom. Više o Priručniku možete pogledati na stranici Zavoda www.zosi.hr .
Pozitivan primjer sveobuhvatne suradnje u vezi s korištenjem mjera sustava za zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavlja Ericsson Nikola Tesla d.d., poslodavac koji je pokazao inovativan pristup u upravljanju organizacijskim promjenama, uvažavajući pritom kvalitete, potencijal i vrijednosti osoba s invaliditetom. Prije nešto više od godinu dana, Hrvoje Katić postao je dio kompanije i upravo je on začetnik ideje o glasovno-kontroliranom sučelju namijenjenom osobama s oštećenjem vida s dodatnim motoričkim teškoćama ili teškoćama u korištenju modernih tehnologija koje omogućava glasovno upravljanje uređajima koji posjeduju zaslon osjetljiv na dodir, naziva EVA. Aplikacija EVA je prvo takvo sučelje namijenjeno korisnicima s hrvatskog govornog područja.

Prilagodba