Pravobraniteljica i njezini suradnici održali su sastanak s Annom Rich, predstavnicom UNHCR-a u Hrvatskoj i njezinim suradnicima

Pravobraniteljica i njezini suradnici održali su sastanak s Annom Rich, predstavnicom UNHCR-a u Hrvatskoj i njezinim suradnicima

25. ožujka 2022.Kategorije: Novosti

Pravobraniteljica i njezini suradnici održali su sastanak s Annom Rich, predstavnicom UNHCR-a u Hrvatskoj i njezinim suradnicima

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima suradnje između predstavništva UNHCR-a u Hrvatskoj i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na unaprjeđenju prihvata izbjeglica s invaliditetom iz Ukrajine. Posebno je istaknuta potreba za unaprjeđivanjem prikupljanja podataka o izbjeglicama s invaliditetom kako bi se mogle ciljanije planirati potrebe i zagovarati za potrebna sredstva i druge resurse. Kao drugo moguće područje suradnje spomenuta je izrada brošure s osnovnim informacijama za izbjeglice s invaliditetom o tome kako mogu pristupiti potrebnim uslugama i doći do nužnih informacija. Razgovaralo se i o suradnji na razvoju dijela internetske stranice UNHCR-a u Hrvatskoj s informacijama za izbjeglice s invaliditetom.
Pravobraniteljica je predstavnicu UNHCR-a obavijestila o dosadašnjim aktivnostima u koje je njezin ured bio uključen vezano uz prihvat izbjeglica s invaliditetom iz Ukrajine. Dali smo svoj komentar na upitnik za registraciju izbjeglica i početnu procjenu njihovih potreba. UNHCR će pogledati postoji li potreba da se upitnik proširi s pitanjima washingtonske grupe za invaliditet. Uključeni smo u međusektorsku vladinu grupu koju koordinira Ministarstvo unutarnjih poslova i sudjelujemo u tjednim sastancima na kojima se koordiniraju aktivnosti. Dali smo doprinos izradi internetske stranice za izbjeglice i predstavili najvažnije informacije o prabobranitelju za osobe s invaliditetom. Kroz tu grupu smo saznali o dolasku konvoja od 35 osoba iz Ukrajine od kojih je bilo 28 osoba s invaliditetom i 7 u njihovoj pratnji. Radilo se o 15 nepokretnih osoba, a svi su smješteni u Centre za rehabilitaciju Stančić Sloboština i Ozalj. Pravobraniteljica je predstvnike UNHCR-a upoznala i s preporukom koja je upućena Vladi, a odnosila se na potrebu osiguravanja pristupačnosti i drugih usluga za izbjeglice s invaliditetom.
Od problema koji bi se mogli pojaviti ukoliko u Hrvatsku stigne veći broj izbjeglica s invaliditetom pravobraniteljica je istaknula nedostatak osobnih asistenata kojih već sada nema dovoljno niti za potrebe osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. S tim u vezi je predložila da se razmotri angažiranje drugih izbjeglica iz Ukrajine na poslovima pružanja asistencije za njihove sugrađane s invaliditetom.
Budući da je predstavnica UNHCR-a Anna Rich prije dolaska u Hrvatskoj kooridinirala humanitarne aktivnosti na zbrinjavanja raseljenih osoba u prethodnom konfliktu u Ukrajini, upoznata je s brojkom osoba s invaliditetom koja se kreće oko 17 % ukupnog stanovništva, odnosno radi se o milijun ljudi. Spomenula je i planiranu evakuaciju osoba s invaliditetom iz Odese kamo su bili smješteni nakon vojnih operacija u Donbasu i na Krimu.
Predstavnici UNHCR-a pozvani su na sastanak udruga osoba s invaliditetom i državnih tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na kojem će se planirati daljnje aktivnosti i predstaviti posebna telefonska linija za pomoć izbjeglicama s invaliditetom koju je pokrenula Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave