Posjet izaslanstva Republike Sjeverne Makedonije Gradu Zagrebu

Posjet izaslanstva Republike Sjeverne Makedonije Gradu Zagrebu

26. prosinca 2022.Kategorije: Novosti

Neprihvatljivo korištenje terminologije u javnom prostoru

U Palači Dverce, 22. prosinca 2022. godine, održan je svečani prijem povodom studijske posjete izaslanstva Sjeverne Makedonije na čelu s ministricom rada i socijalne politike Republike Sjeverne Makedonije Jovanom Trenchevsku. Svečanom primanju prethodio je okrugli stol o temama iz područja zdravstva, obrazovanja i zaštite prava djece i mladih, pod nazivom „Zajedno u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih: Prikaz suradnje u gradu Zagrebu“.

Uvažene goste i uzvanike govorima su pozdravili Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Jovana Trenchevski, ministrica u Vladi Republike Sjeverne Makedonije, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Jurica Kravaršćan, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Istok.

Prigodnim govorima istaknuto je kako je unaprjeđenje i zaštita mentalnog zdravlja djece i mladih od velike i značajne važnosti za cjelokupno društvo zbog podizanja kvalitete zdravlja što izravno doprinosi osobnom zadovoljstvu, socijalnoj uključenosti i produktivnosti i društva i svake osobe pojedinačno. Nažalost zbog negativnih utjecaja današnjeg modernog vremena, a tome nisu pomogli niti pandemija u svijetu i potresi, poremećaji mentalnog zdravlja su u kontinuiranom porastu, tako da skrb o mentalnom zdravlju mora biti jedan od prioriteta u radu i djelovanju zdravstvenih ustanova. To potvrđuju i iskustva Grada Zagreba. Naime, početkom 2022. godine reorganiziran rad Centra za zdravlje mladih te je naglasak u radu prioritetno stavljen na mentalno zdravlje, odnosno djelovanje savjetovališta za koje nije potrebna uputnica liječnika, koje je besplatno te koje je kroz izravan dijagnostički i tretmanski rad i suradnju s drugim zdravstvenim ustanovama postalo važna karika u rasterećenju sekundarne razine zdravstvene zaštite, prevenciji progresije simptoma te ekonomičnom upravljaju resursima u zdravstvu.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: