Panel: “Together for #mysocialeurope: Let’s talk!”

Panel: “Together for #mysocialeurope: Let’s talk!”

1. rujna 2020.Kategorije: Novosti

Panel: “Together for #mysocialeurope: Let’s talk!”

Virtualnim mrežnim putem 1. rujna 2020. godine održana je u organizaciji Savezne Republike Njemačke kao predsjedavajuće države članice Vijećem Europske unije, panel rasprava na visokoj razini: “Together for #mysocialeurope: Let’s talk!”. Na raspravi su sudjelovali savezni ministar rada i socijalnih pitanja Savezne Republike Njemačke Hubertus Heil i posebni gosti Nicolas Schmit, predsjednik Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta, Luca Visentini, glavni tajnik European Trade Union Confederation, Véronique Willems, glavna tajnica SMEunited i članovi Europskog parlamenta.

Rasprava je bila usmjerena na prioritete zapošljavanja i socijalne politike njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije, poput minimalnih plaća, statusa sezonskih i mobilnih radnika, novog digitalnog svijeta rada i globalnih lanaca opskrbe. Raspravu je pratio zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Sadržaj cjelokupnog događaja bio je praćen i prevođen na engleskom, francuskom i njemačkom znakovnom jeziku, a sve rasprave sudionika bile su prikazivane putem titl zapisa. Sudionici ovog za javnost otvorenog panela su se javljali, postavljali pitanja i raspravljali s panelistima putem izravnog chata. Više puta tijekom rasprava je bilo istaknuto pitanje socijalne inkluzije i zapošljavanja osoba s invaliditetom koji su i inače u normalnim okolnostima življenja veliki izazovi, a posebno sada u uvjetima pandemije izazvane bolesti COVID-19. Nedvojbeno je kako ova kriza i njome uzrokovana ubrzana digitalizacija rada mijenjaju poslove i radne mjesta. Istaknuto je kako nije prihvatljivo da radnici u 21. stoljeću koji rade u digitalnom okruženju imaju prava iz 19. stoljeća. Također, puno govora je bilo o zajedničkim plaćama i dostojanstvenim uvjetima rada za sve u Europi. Izravan odgovor na pitanje da li će i kada Europska unija donijeti horizontalnu Direktivu o antidiskriminaciji nismo dobili.

Podijelite ovu objavu s drugima: