Osnivački sastanak III. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Zagrebu je u Maloj kući dječjih prava 21. siječnja održan osnivački sastanak III. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Članovi III. saziva Stručnog savjeta kao predstavnici organizacija, saveza i udruga osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama, te predstavnici akademske zajednice, izabrani su na Javnom pozivu pravobraniteljice koji je bio raspisan u prosincu 2018. godine.

Članovi Stručnog savjeta izabrani su na vrijeme od 12 mjeseci s trajanjem mandata od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. godine.

Tijekom sastanka novo izabrane i ponovno izabrane članice i članovi, odnosno njihove zamjenice i zamjenici, imali su se prilike upoznati s planom i programom rada Stručnog savjeta za 2019. godinu, predstaviti sebe i svoje motive za prijavu i sudjelovanje u radu Stručnog savjeta, te sudjelovati u raspravi o temama važnim za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj.

Tijekom rasprave bilo je riječi o deinstitucionalizaciji, organiziranju života i usluga u zajednici, provedbi zakonskih i podzakonskih propisa, kao i važnosti sudjelovanja osoba s invaliditetom i njihovih predstavnika u postupcima izrade zakonskih i podzakonskih propisa. Zanimljivost je kako su u ovom sazivu Stručnog savjeta članice i članovi iz Zagreba, Dubrovnika, Pule, Rijeke, Osijeka, Slavonskog Broda, Slatine, Čakovca i Karlovca. Svi nazočni članovi Stručnog savjeta potpisali su Sporazum o osnivanju i radu Stručnog savjeta.

Iz Ureda pravobraniteljice sastanku su prisustvovali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i zamjenici Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić.

Izabranim članovima III. saziva Stručnog savjeta čestitamo na njihovom izboru i svima želimo puno uspjeha u radu.

Prilagodba