Osječka Kopika pristupačna osobama s invaliditetom

Osječka Kopika pristupačna osobama s invaliditetom

5. rujna 2022.Kategorije: Novosti

Osječka Kopika pristupačna osobama s invaliditetom

Na inicijativu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom dana 1. rujna 2022. godine proveden je obilazak obnovljenog „Rekreacijskog centra Copacabana Osijek“. U obilasku su sudjelovali predstavnici Grada Osijeka i Športskih objekata d.o.o., članovi i predstavnici lokalnih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom te savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Povodom najavljenih radova vezanih za projekt “Rekonstrukcije i dogradnje bazenskog kompleksa Copacabana” u Osijeku, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom uputila je u ožujku 2022. godine Gradu Osijeku preporuku kojom je ukazano na važnost osiguranja pristupačnosti svih sadržaja osobama s invaliditetom.
U obraćanju investitoru i izvođačima radova ukazano je na primjere iz prakse u kojima – unatoč namjeri investitora da se neki objekt, površina, sadržaj ili usluga učine pristupačnim osobama s invaliditetom – određeni propusti u projektiranju, izboru materijala, opreme, samoj izvedbi radova ili kasnijem načinu korištenja, dovedu da toga da unatoč formalnom ispunjavanju obveze osiguranja pristupačnosti, ostanu brojne prepreke koje osobe s invaliditetom onemogućavaju u kretanju ili korištenju svih sadržaja na ravnopravnoj razini s drugim građanima.
Stoga, pravobraniteljica je svojom preporukom podsjetila kako je osobama s invaliditetom koje se kreću pomoću invalidskih kolica osim barem dvije opcije prilagođenog i pristupačnog ulaska u bazen, potrebno osigurati pristupačne sanitarne čvorove, tuševe, prostore za presvlačenje, nogostupe i dovoljan broj pristupačnih parkirališnih mjesta za vozila osoba s invaliditetom. Također, ukazano je na obvezu osiguranja pristupa i svim ostalim popratnim sadržajima koji će se biti na raspolaganju posjetiteljima ”Kopike” (npr. ugostiteljski i trgovački sadržaji, igrala za djecu i sl.), kao i o osiguranju pristupačnosti prilaznih javnih površina, prije svega nogostupa (šetališta), ali i mostova, javnog prijevoza te osječke kompe. Naglašeno je kako je prilikom obnove potrebno voditi računa i o osobama oštećenjem vida, oštećenjem sluha, odnosno o svim vrstama oštećenja, kao i o djeci s teškoćama u razvoju.
Preporukom pravobraniteljice naglasak je stavljen na rješenja koja su u skladu s načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna te je u skladu sa načelom Konvencije o pravima osoba s invaliditetom „NIŠTA O NAMA BEZ NAS“ preporučeno uključivanje predstavnika osoba s invaliditetom u procese planiranja i izvođenja radova na obnovi osječke „Kopike“.
Uvažavajući preporuku pravobraniteljice stručne službe Grada uspostavile su otvorenu komunikaciju sa Područnim uredom pravobraniteljice u Osijeku i lokalnim udrugama, a dana 1. rujna 2022. godine organiziran je i zajednički obilazak prostora i sadržaja koji su obnovljeni nakon prve faze projekta rekonstrukcije.
Tijekom obilaska su predstavnici Grada Osijeka i Športskih objekata d.o.o. predstavili do sada završene radove i rješenja kojima je osigurana pristupačnost osobama s invaliditetom. Članovi lokalnih udruga na taj način su imali mogućnost provjeriti razinu pristupačnosti sadržaja na Kopiki (nogostupi, bazeni, ugostiteljski objekti, svlačionice, toaleti, parkirališta i ostali sadržaji) te iznijeti konkretne prijedloge za uklanjanjem manjih nedostataka i prepreka koje su tijekom obilaska uočeni. Unatoč manjim preprekama na koje je ukazano i koje će se bez odgode ukloniti, sudionici obilaska izrazili su zadovoljstvo odgovarajućim rješenjima koja su odabrana i do sada realiziranim radovima.
Također, s obzirom na najavljeni i planirani nastavak radova u drugoj fazi obnove „Kopike“, osobe s invaliditetom koje su sudjelovale u obilasku iznijele su konstruktivne prijedloge o rješenjima koja bi razinu pristupačnosti podigla na još višu razinu.
Predstavnici Grada Osijeka i Športskih objekata d.o.o. zabilježili su sve primjedbe i prijedloge iznesene tijekom obilaska te su doneseni zaključci koji će poslužiti kao temelj za daljnje aktivnosti svih sudionika sastanka.
Ovim obilaskom nastavljena je uspostavljena međusobna suradnja, otvorena komunikacija i konzultacije tijela lokalne vlasti s osobama s invaliditetom prilikom osiguravanja pristupačnosti, a sve kako bi se došlo do odgovarajućih i kvalitetnih rješenja kojima će se osigurati pristupačnost svih javnih površina, objekata i sadržaja na području grada Osijeka, za sve osobe s invaliditetom, neovisno o vrsti njihova oštećenja.

Podijelite ovu objavu s drugima: