Okrugli stol „Želiš li se mijenjati za mjesto?“

U Hrvatskom saboru 14. ožujka održan je okrugli stol pod nazivom “Želiš li se mijenjati za mjesto?“ pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na inicijativu građanske inicijative za pristupačni Split i tvrtke Split parking, a uz podršku saborske zastupnice Ljubice Lukačić koja je ujedno i moderirala raspravu. Rasprava i tema okruglog stola odnosila se na sagledavanje potreba, smjera i ciljeva izmjene Pravilnika o znaku pristupačnosti. Okruglom stolu prisustvovali u saborski zastupnici, predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, inicijatori okruglog stola predstavnici inicijative za pristupačni Split i tvrtke Split parking, predstavnici Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT), te predstavnici Grada Zagreba i Zagreb parkinga.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događaju su prisustvovali pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

U pozdravnom dijelu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, prigodnim riječima otvorio jeOkrugli stol, istaknuvši između ostalog kako društvo pokazuje osjetljivost i civiliziranost odnosom prema svakom svom članu, a posebno prema onima koji su slabi. Predsjednik Hrvatskog sabora rekao je kako svako društvo koje se želi razvijati u pravedno brine o građanima i svima onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Okrugli stol je vodila saborska zastupnica Ljubica Lukačić. Tijekom rasprava istaknut je problem neusklađenosti važećih zakonskih i podzakonskih propisa s Uredbom o metodologijama vještačenja, uključenosti prevelikog broja tijela, kriterija ostvarivanja ovog prava, nekvalitetne izrade važećih znakova pristupačnosti, izazova u provođenju kontrola. Također, objavljena je informacija kako je postignut dogovor da se nadležnost za donošenje Pravilnika o znaku pristupačnosti prenese s Ministarstva zdravstva na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, te da je s radom započela Radna skupina za izradu nacrta novog Pravilnika o znaku pristupačnosti.
Izneseni su i podaci kako su policijski službenici na području Republike Hrvatske u 2018. godini izdali više od 8.000 kazni zbog nepropisnog parkiranja na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom, čemu treba još pribrojiti i prekršaje utvrđene od strane redarstva. Nadalje, na području Grada Zagreba je važećih oko 11.500 znakova pristupačnosti, te je od ukupno 35.000 parkirališnih mjesta koja su pod naplatom njih 2.390 je označeno kao pristupačna parkirališna mjesta za vozila osoba s invaliditetom.

Pravobraniteljica Anka Slonjšak ukazala je kako Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svojim preporukama od 2013. godine stalno ukazuje na višestruku problematiku ostvarivanja prava na znak pristupačnosti, a da od tada do danas pomaka gotovo da i nema. Naime, osim uključivanja prevelikog broja institucija kod osiguravanja ostvarivanjaovoga prava, problem je i kontinuirano nepropisno parkiranje nedovoljno osviještenih građana, zloporabe znaka pristupačnosti od strane članova obitelji osoba koje ostvaruju pravo na znak pristupačnosti, nemogućnost kontrole valjanosti znaka pristupačnosti u realnom vremenu, nepostojanje obveze vraćanja/poništavanja znaka nakon smrti nositelja ovog prava, nepostojanje baze podataka, te zbog svega toga izuzetno izazovnog provođenja kontrola. Medijske kampanje su potrebne i njima moramo nastojati i dalje osvještavati naše građane o potrebi da mogućnost korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za vozila osoba s invaliditetom značajno utječe na kvalitetu života i uključenost osoba s invaliditetom.

Na kraju okruglog stola zaključeno je kako se neće dozvoliti da sve ostane samo na ovom događaju, nego se kroz desetak dana očekujuzaključci s ovog okruglog stola koji će biti upućeni Hrvatskom saboru i resornim tijelima kao preporuke i smjernice za donošenje novog Pravilnika o znaku pristupačnosti.

Prilagodba