Okrugli stol: Zapošljavanje osoba s invaliditetom u ruralnim područjima

Okrugli stol: Zapošljavanje osoba s invaliditetom u ruralnim područjima

20. svibnja 2019.Kategorije: Novosti

Okrugli stol: Zapošljavanje osoba s invaliditetom u ruralnim područjima

U Gospiću je 20. svibnja 2019. godine u organizaciji Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ iz Gospića i u suradnji s Udrugom Zamisli i Centrom Up2Date održan okrugli stol s temom „Zapošljavanje osoba s invaliditetom u ruralnim područjima“.
Okrugli stol organizirao je Karlo Pavletić iz udruge Pčelica, moderirala je Gordana Glibo iz Centra Up2Date, a o tome kako je biti zaposlena osoba s invaliditetom i kako je biti poslodavac osoba s invaliditetom govorili su Denis Marijon iz Saveza SUMSI, Nikola Glibo iz Centra Up2Date, Svjetlana Marijon iz Udruge ZAMISLI i Željka Šikić iz Udruge Pčelice. Također, na okruglom stolu sudjelovali su i izlagali Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Ana Marinović iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), te iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

U svom izlaganju zamjenik pravobraniteljice je prezentirao aktivnosti i vrste postupanja koje institucija Pravobranitelja provodi u područjima zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom. Pri tome se posebno osvrnuo na slučajeve iz prakse kada se svojim predstavkama i zamolbama Uredu pravobraniteljice obraćaju i osobe s invaliditetom i poslodavci. Također, istaknuo je kako je od 2017. godine Ured pravobraniteljice organizirao i sudjelovao u organizaciji više od 20 stručnih skupova za više od 400 poslodavaca koji su u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) organizirani na području čitave Republike Hrvatske.

Nakon izlaganja, uslijedila je rasprava tijekom koje se razgovaralo o prednostima i nedostatcima sustava zapošljavanja i praćenja zapošljavanja osoba s invaliditetom s posebnim ukazivanjem na brojne teškoće vezane za značajnu količinu administracije koja prati ove postupke, problem poistovjećivanja udruga s gospodarskim subjektima, ali i vidljivim naporima koje ZOSI poduzima kako bi se široj javnosti, a osobito poslodavcima, prezentirale sve dostupne prednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom. Predstavnice civilnog društva iz Otočca ukazali su kako je neznanje o mogućnostima najveća zapreka u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom u područjima zapošljavanja i rada. Također, istaknule su kako je u Otočcu najveći izazov fizička nepristupačnost njihove lokalne sredine, ali nažalost i nezainteresiranost predstavnika jedinice lokalne samouprave za njihov rad i aktivnosti.

Zaključeno je kako su ovakvi okrugli stolovi i rasprave općenito potrebne upravo zbog mogućnosti izravnog kontakta s predstavnicima nadležnih institucija i zbog prilike ukazivanja na izazove i mogućnosti pronalaženja najboljih načina njihovog rješavanja.

Podijelite ovu objavu s drugima: