Okrugli stol „Dostupnost do stana“

Okrugli stol „Dostupnost do stana“

28. rujna 2018.Kategorije: Novosti

Okrugli stol „Dostupnost do stana“

Povodom Svjetskog dana starijih osoba (1. listopada) u prostorijama Kuće Europe, 28. rujna 2018. godine u organizaciji Koordinacijskog odbora društava i udruga umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija i eurozastupnice Biljane Borzan, održan je Okrugli stol i konferencija za medije pod nazivom „Dostupnost do stana“.Tijekom okruglog stola moglo se čuti kako je u Republici Hrvatskoj u siječnju 2017. godine postojalo ukupno 16.804 višeetažnih stambenih građevina bez dizala od kojih se njih 6.672 nalazi na području Grada Zagreba. Koordinacijski odbor društava i udruga umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija izradili su Program dostupnost do stana (ugradnja osobnih dizala i platformi u višeetažne stambene građevine uz sufinanciranje iz fondova Europske unije). Naime, potrebno je osigurati način sufinanciranja ugradnje dizala budući da prosječni troškovi ugradnje dizala za građevine (koje se primjerice sastoje od prizemlja i četiri etaže) iznose oko 350.000 kuna.

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić istaknuo je kako bi natječaji za sufinanciranje ugradnje dizala u određeni broj zgrada u Hrvatskoj mogli biti raspisani u drugoj polovici 2019. godine.Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan iznijela je podatak prema kojemu oko 700 tisuća osoba živi u tzv. kolektivnom stanovanju. Određeni dio takvih zgrada pripada skupini do pet ili šest etaža kojima prilikom izgradnje nije ugrađeno dizalo. Pri tome je kao najugroženije kategorije stanovništva koje stanuju u zgradama bez dizala, uz osobe s invaliditetom i obitelji s djecom, istaknula umirovljenike.

Želimir Manenica je podsjetio da tri godine aktivno raspravlja o ovome problemu, ali se rješenje presporo nazire. Rekao je kako nažalost ovaj projekt još nije krenuo, jer je kolateralna žrtva lošeg povlačenja sredstava iz EU fondova na razni Hrvatske.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu sudjelovao je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić koji je tijekom izlaganja i rasprave istaknuo kakoje upravo područje stanovanja i općenito pristupa stanovanju, uz područja pristupačnosti i mobilnosti,među pet područja zbog kojih se osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji najčešće obraćaju Uredu sa svojim predstavkama, pritužbama i pitanjima.Program koji bi osigurao financiranje i/ili sufinanciranje ugradnje dizala, zasigurno bi povećao kvalitetu života osoba s invaliditetom i mnogima od njih omogućio izlazak iz prostora kojem žive. Podsjetio je kako je u travnju 2017. godine donesena Nacionalna strategija za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom 2017. – 2020., kojom je u području Stanovanje, pristupačnost i mobilnost, između ostalog, navedena mjere s ciljem Poticati osiguravanje pristupačnosti stambenih objekata osobama s invaliditetom (Mjera 6.).

Podijelite ovu objavu s drugima: