Održana završna radionica „Pomozi nam da zajedno pokrenemo promjene“

20. listopada 2018. u sklopu projekta Djeca s teškoćama kao zagovaratelji svojih prava koji provodi Centar za razvoj vrijednosti, održana je završna radionica pod nazivom: “Pomozi nam da zajedno pokrenemo promjene”. Cilj događanja bio je upoznati djecu s teškoćama u razvoju s predstavnicima nadležnih institucija koje u Hrvatskoj mogu zaštititi njihova prava. Djeca su dobila priliku porazgovarati s zamjenicom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mirom Pekeč Knežević i Vanjom Nikolić predstavnicom Unicefova ureda u Hrvatskoj. Osim upoznavanja s djelokrugom rada ove dvije ustanove, djeca su otvoreno razgovarala o svojim poteškoćama i kršenju nekih njihovih prava. Također su iznosila svoje inicijative vezane uz poboljšavanje obrazovnog sustava za djecu s teškoćama u razvoju. Osim toga dali su i svoje sugestije na koji način bi im se u budućnosti mogao osigurati bolji pristup zabavnim sadržajima. Radionici su se u drugom dijelu pridružili roditelji te su imali priliku iznositi konkretne probleme s kojima se suočavaju u ostvarivanju prava na inkluzivno obrazovanje.

Organizacija ovog događaja pod vodstvom Marije Preiner Tomić predstavlja zaokruženu cjelinu projekta koji je s jedne strane senzibilizirao djecu za potrebe djece s teškoćama u razvoju, a s druge strane razvijao vještine lobiranja kod djece s različitim vrstama i stupnjem teškoća.
Isto je provedeno tijekom 2017. /2018. godine uz financijsku pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Nadamo se da će važnost njegove provedbe biti prepoznata od nadležnih ustanova u budućnosti kako bi se u aktivnosti mogla uključiti djeca s teškoćama iz različitih dijelova Hrvatske.

Prilagodba